U petak sunčano, većinom uz vrućinu koja može biti opasna za zdravlje

04.08.2022.

15:13

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Kako i priliči klimatološkom vrhuncu ljeta - sljedećih ćemo dana diljem Hrvatske imati treći toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Srećom, kraći i slabije izražen od prethodnih. Vrlo velika opasnost vrućine na zdravlje postojat će uglavnom na Jadranu i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, osobito tijekom prazničnog petka.

Nakon suhog i pretežno sunčanog petka od subote će se pojavljivati pljuskovi s grmljavinom, a zapuhat će i sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu ponegdje jaka bura s olujnim udarima - što je uvod u promjenjiviji i u većini Hrvatske svježiji početak idućeg tjedna.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

A detaljniju prognozu vjetra i valova za nautičare i ostale koji plove za "Regionalni dnevnik" četvrtkom pripremila je Lidija Fuštar, dipl. ing. iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U petak sunčano, većinom uz vrućinu koja može biti opasna za zdravlje

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Praznični petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu proteći će uz nebesko plavetnilo i obilje sunčana vremena. Jutarnja temperatura zraka većinom će biti između 15 i 18 °C, te će pružiti dovoljno svježine za odmor uoči još jednog vrućeg dana s najvišom temperaturom od 34 do 36 °C.

Podjednake jutarnje i dnevne vrijednosti temperature bit će i u sunčanoj središnjoj Hrvatskoj, gdje će opasnost od utjecaja vrućine na zdravlje biti velika. Zbog izostanka vjetra bit će i poprilično sparno.

Iako će se uz ugodnih oko 15 °C u gorju ujutro lakše disati nego u unutrašnjosti Istre i posebice na sjevernom Jadranu, danju će posvuda biti vruće i vrlo vruće uz 32 do 35 °C, a opasnost od utjecaja toplinskog vala na zdravlje velika, na moru i vrlo velika. Popodne će na obroncima planina doći do umjerenog dnevnog razvoja oblaka, a u Gorskom kotaru mala je vjerojatnost za lokalni pljusak. Ujutro većinom burin, a popodne umjeren jugozapadni vjetar.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano, a tek mjestimice popodne oko planinskih vrhunaca poneki oblak. Jutro toplo i vrlo toplo uz 20 do 26 °C, a danju vrlo vruće, od 33 °C na otocima do 38 °C u unutrašnjosti. Barem malo olakšanje donijet će popodne umjeren jugozapadni vjetar.

I na jugu Hrvatske još jedan u nizu sunčanih i vrućih dana. Nakon toplog i vrlo toplog jutra uz 21 do 26 5C temperatura zraka popodne će porasti na 33 do 36 °C. Stoga će nakon još jedne neugodne noći opasnost vrućine po zdravlje biti velika."

Od subote nestabilnije, većinom i manje vruće

"Jačanjem sjeveroistočnog vjetra toplinski val će već od subote na kopnu popuštati, a u nedjelju će upozorenja na vrućinu većiom i prestati. Stići će vlažan i nestabilan zrak, pa je poneki pljusak s grmljavinom moguć već u subotu u područjima uz granicu sa Slovenijom, a od nedjelje i istočnije. Najčešći i lokalno izraženi vjerojatno će biti u ponedjeljak.

I na Jadranu će utjecaj vrućine postupno slabjeti, no za vikend će još prevladavati sunčano te vruće. U subotu je poneki pljusak moguć na sjeveru, a u ponedjeljak i na jugu. Zapuhat će bura, većinom umjerena i jaka, u nedjelju pod Velebitom s olujnim udarima.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!