U subotu većinom sunčano i iznadprosječno toplo, ali ponegdje i pljuskovi

04.06.2021.

16:55

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HRT / HRT

"Nakon sunca i topline, u subotu mjestimice moguće i vrućine, na kopnu će biti nestabilnije. Glavnina kiše, često u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu past će u nedjelju, a u ponedjeljak i južnije. Lokalno je moguće i nevrijeme, a dnevna temperaratura će se pritom sniziti.

Od utorka ponovno uglavnom suho i sunčanije, na kopnu s temperaturom normalnom za doba godine, a na Jadranu i višom jer će bura i sjeverozapadnjak omogućiti njezinom veći porast nego ovotjedni jugozapadni vjetar s mora.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za posljednju ovosezonsku emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U subotu pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, ali ponegdje i pljuskovi

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu još biti stabilno i pretežno sunčano, uz uglavnom slab jugoistočni vjetar. Navečer i u noći lokalno su mogući pljuskovi i grmljavina, ponajprije u zapadnoj Slavoniji. Poslijepodnevna temperaturu većinom 28 ili 29 °C.

Ljetne vrijednosti najviše temperature, između 27 i 30 °C, bit će i u središnoj Hrvatskoj. No iako većinom sunčana, subota će biti nestabilnija od petka. Uglavnom kasnije poslijepodne i navečer mjestimice jači razvoj oblaka praćen pljuskom i grmljavnom.

Mala vjerojatnost za lokalni pljusak u drugom dijelu subote postoji i u gorju, u kojem će prevladavati sunčano, kao i na sjevernom Jadranu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru i južni. Najniža temperatura od 10 °C u gorju do 18 °C na obali, a danju vrlo toplo.

Mnogo sunca i vrlo toplo i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti, gdje će temperatura porasti i do 29 °C. Uz popodnevni slab do umjeren jugozapadni vjetar s mora, na obali najviša temperatura do 27 °C. More mirno i malo valovito.

Podjednako vrijeme bit će i na jugu Hrvatske - pretežno sunčano i danju vrlo toplo. A najniža jutarnja temperatura od 15 °C, u zaobalju i malo niže - do 20 °C na obali."

Opet promjenjivo

"U nedjelju na kopnu povremeno kiša, mjestimice vjerojatno i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Jutarnja temperatura viša, a dnevna niža od subotnje. U ponedjeljak se vrijeme smiruje najprije na istoku, a kiše će još biti glavninom u gorju. U utorak djelomice sunčano, ujutro mjestimice moguća magla, a danju toplije.

U nedjelju i na sjevernom Jadranu nestabilnije, a u Dalmaciji još uglavnom suho i vrlo toplo. U ponedjeljak mjestimice pljuskovi i grmljavina te danju manje toplo. Zapuhat će slaba do umjerena bura, na jugo jugo. U utorak je još moguć poneki pljusak, ali će biti i sunčanije, uz buru i sjeverozapadnjak te porast temperature.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!