U četvrtak još pretežno suho i sunčano pa opet povremeno kiša

04.05.2022.

20:42

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Volite li sunčano i toplo vrijeme, iskoristite četvrtak kada će temperatura zraka u mnogim mjestima stići i do 25 °C.

Od petka do nedjelje slijede oblačniji dani, tijekom kojih će povremeno padati kiša, osobito u Dalmaciji lokalno moguće izraženija i praćena grmljavinom. Umjereno jugo i južni vjetar u subotu će okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a na sjevernom dijelu će zapuhati bura. Nakon svježijeg petka, dnevna temperatura zraka ponovno u porastu, osobito početkom novoga tjedna, koji će biti znatno sunčaniji od vikenda.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A u emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirala vrijeme sljedećih dana, a i podsjetila na UV indeks - mjeru jakosti sunčeva zračenja:

"Promjena vremena u dane vikenda nekima će možda pokvariti planove za boravak na otvorenom, no četvrtak će u mnogim krajevima još obilovati suncem. Pa iako još ne vladaju vrućine, imajte na umu UV indeks koji je umjeren i visok, stoga se pri dugotrajnom izlaganju suncu valja adekvatno zaštititi."

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U četvrtak još pretežno suho i sunčano pa opet povremeno kiša

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu jutro biti sunčano, a prema večeri te osobito u noći porast naoblake. Vjetar slab i umjeren jugoistočni i istočni. Najviša temperatura zraka oko 26 °C.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prvi dio četvrtka biti sunčaniji, no popodne naoblačenje. Vjetar ujutro uglavnom slab, zatim i umjeren južni i jugoistočni.

Sunčanih razdoblja prijepodne neće nedostajati ni na zapadu zemlje, no od sredine dana sve oblačnije, a u gorju i u unutrašnjosti Istre, lokalno, mala vjerojatnost za pokoji pljusak. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, uz zapadnu obalu Istre i prema otvorenome moru i jugo. Dnevna temperatura od 20 °C u gorju do 23 °C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji će biti malo toplije. Ujutro će biti većinom sunčano i tiho, no ubrzo će uz slabo i umjereno jugo i južni vjetar početi stizati oblaci. Najprije visoki koprenasti, a zatim, osobito prema noći sve deblji i bogatiji vlagom.

Na krajnjem jugu Hrvatske će poslijepodne prevladavati oblačno, no u prvom dijelu dana barem djelomice sunčano. Vjetar popodne slab i umjeren jugozapadni i jugo, pa će more većinom biti mirno i malo valovito."

Od petka promjenjivije

"U većem dijelu unutrašnjosti petak će biti pretežno oblačan i povremeno će padati kiša, najprije u unutrašnjosti Dalmacije i u gorju, zatim, ponegdje i uz grmljavinu, u sunčanijim sjevernim krajevima. Umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar zapuhat će u danju svježiju subotu te će potkraj vikenda rastjerivati oblake, međutim i dalje nestabilno.

Povremena kiša i na Jadranu, osobito u petak i subotu. Lokalno izraženiji pljuskovi i grmljavina vjerojatniji su u Dalmaciji, gdje ih može biti i u nedjelju. Umjereno jugo i južni vjetar okretat će u subotu na sjeverni i sjeverozapadni, a u nedjelju će na sunčanijem sjeveru puhati umjerena do jaka bura. Nakon malo svježijeg petka, dnevna temperatura zraka u postupnom porastu.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!