U subotu promjenjivo, vjetrovito i razmjerno hladno, ponegdje i oborine

04.03.2022.

18:52

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"Idućih dana razmjerno vjetrovito i hladno, osobito u unutrašnjosti i promjenjivo - do srijede uz povremeno povećanu naoblaku mjestimice slabe oborine na granici kiše i snijega, i to uglavnom u gorju te na istoku. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sunčanijem Jadranu još jača bura - često i olujna, koja će u utorak oslabjeti, ali do tada prouzročiti probleme u pomorskom i cestovnom prometu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu promjenjivo, ponegdje uz oborine, te vjetrovito i razmjerno hladno

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U subotu na istoku Hrvatske promjenjivo i pretežno oblačno. Povremeno su moguće slabe oborine na granici kiše i snijega. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -4 do -2 °C, a najviša dnevna između 6 i 8 °C.

Podjednaka temperatura zraka i u središnjoj Hrvatskoj, gdje uz promjenjivu naoblaku ponegdje može biti slabih oborina. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Najviše sunčana vremena bit će na sjevernom Jadranu. U gorskim krajevima većinom oblačno, povremeno sa slabim snijegom. Puhat će umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura. Jutarnja temperatura od -5 do -3 °C, uz obalu između 0 i 5 °C. Najviša dnevna od 1 do 3 °C, na moru između 8 i 10 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno, mjestimice uz malo kiše. Puhat će umjerena i jaka, ponegdje i olujna bura, uz more umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 2 °C, uz obalu između 3 i 6 °C, a najviša dnevna uglavnom od 7 do 12 °C.

Razmjerno hladno bit će i na jugu Hrvatske te većinom oblačno, povremeno s kišom, možda i u obliku pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjerena i jaka bura."

Idući dani promjenjivi

"Idućih dana na kopnu promjenjivo i pretežno oblačno. Povremeno će biti slabih oborina, većinom susnježice i snijega, i to uglavnom u gorju te na istoku. Bit će hladno i vjetrovito s umjerenim i jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom.

Na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak promjenjivo i vjetrovito. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti kiše, i to uglavnom na južnom dijelu. U utorak djelomice sunčano i uglavnom suho. Puhat će umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura koja će u utorak oslabjeti.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!