U nedjelju promjenjivo, mjestimična kiša češća na Jadranu prijepodne

03.09.2022.

18:38

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"U promjenjivo oblačnu nedjelju ponegdje će pasti malo kiše, osobito u gorju, te na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, gdje su mogući i lokalno izraženiji pljuskovi.

Početkom novoga tjedna barem djelomice sunčano i razmjerno toplo, posebice na Jadranu i vruće, uz slab vjetar s mora, ali će u ponedjeljak ujutro neki u kopnenom području do škola putovati kroz maglu.

Od četvrtka će uz sve nestabilnije vrijeme južina meteoropatima kvariti raspoloženje, a radni dio tjedna mogao bi u mnogim krajevima završiti uz kišu i grmljavinu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dao je i sažetu prognozu vjetra za ljubitelje letenja i planinarenja, kao i za početak nove školske godine:

"Barem do srijede vjetrovi će biti pretežno slabi, i pri tlu i po visini. A mirno, sunčano i toplo vrijeme dobro će doći i roditeljima i školarcima - baš kao i povoljna biometeorološka prognoza - za ugodniji početak nove nastavne godine."

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju promjenjivo, mjestimična kiša češća na Jadranu prijepodne

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U nedjelju na istoku Hrvatske djelomice sunčano. Kiša će većinom izostati, no ne može se posve isključiti mogućnost kraćeg pljuska - osobito oko gorja na zapadu. Vjetar slab i umjeren istočni i jugoistočni. Ujutro svježe; od 12 do 14 °C, danju oko 26 °C.

U središnjoj Hrvatskoj promjenjivo oblačno, ponegdje uz pljusak ili malo slabe kiše, osobito u prvom dijelu i sredinom dana. Vjetar slab. Ujutro manje svježe nego u subotu, a danju oko 25 °C.

Na zapadu povremeno kiša, pa i u obliku pljuskova, posebice u prvom dijelu dana. Na sjevernom Jadranu su moguće nevere. More malo do umjereno valovito, vjetar u gorju slab, a uz more slab do umjeren i mijenjat će smjer tijekom dana - ujutro duž obale bura, na moru jugo, danju jugozapadni i sjeverozapadni. Najviša temperatura od 22 do 25 °C u gorju, a na moru od 25 do 28 °C.

U Dalmaciji također promjenjivo uz mjestimičnu kišu i mogućnost za neverin. Ujutro burin, danju umjeren jugozapadnjak, prema otvorenome moru sjeverozapadnjak. Temperatura mora od 21 do 26 °C. Ujutro će u unutrašnjosti temperatura zraka biti oko 16 °C, na obali i otocima od 19 do 22 °C, a najviša dnevna oko 28 °C.

Na jugu Hrvatske
djelomice sunčano, ali uz prolazno više oblaka postoji mogućnost za poneki pljusak, pa čak i izraženiji, praćen grmljavinom. Vjetar slab do umjeren, duž obale pretežno jugozapadni. Ujutro često toplije od 20 °C, a danju vrlo toplo i sparno, temperatura od 27 do 30 °C."

Početkom tjedna stabilnije i toplije pa opet promjenjivo

"Idući dani u kopnenom će području biti većinom sunčani, mirni i vrlo topli, ujutro ponegdje s maglom. Od srijede lokalno oblačnije, malo kiše može pasti poglavito u gorju.

Na moru od ponedjeljka nastavak ljetnog ugođaja. More mirno te i dalje relativno toplo, vjetar slab do umjeren, ujutro burin, danju jugozapadni, noći tople, dani vrući. Okretanje vjetar na jugo u srijedu i pljuskovi na oblačnijem sjevernom dijelu bit će uvod u vjerojatno nestabilnije i vjetrovitije dane drugog dijela tjedna.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!