Petak razmjerno hladan i oblačniji, ali još većinom suh, uz jačanje bure

03.03.2022.

18:15

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Ožujak je tek počeo, a na Jadran već stiže i prva marčana bura, doduše nekoliko dana ranije nego obično. Zapuhat će već u petak pod Velebitom, postupno će jačati i širiti se duž obale. Stići će i oblaci, pa će povremeno pasti i malo kiše, uglavnom tijekom vikenda u Dalmaciji. U unutrašnjosti će biti i snijega, osobito u gorju. Zimskom ugođaju pridonijet će umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, ali i dnevna temperatura zraka koja će se sniziti ispod prosjeka za početak ožujka.

Od utorka bura postupno slabi - bit će sunčanije i uglavnom bez oborine, koja u idućem tjednu ipak neće izostati na kopnu, gdje svaki dan mjestimice može pasti malo snijega ili kiše.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Petak razmjerno hladan i oblačniji, ali još većinom suh, uz jačanje bure

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U petak će na istoku Hrvatske uz sunčana razdoblja biti i promjenjive naoblake. Malo kiše i snijega navečer može pasti u Podunavlju i Baranji. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura oko -3 °C, a dnevna oko 7 °C.

Podjednaka dnevna temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, na sjeveru i malo niža, uz umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, koji će imati i jake udare. Bit će uglavnom suho i djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku.

Povremeno više oblaka i u gorju, a krajem dana slab snijeg. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ali i vjetrovito jer će zapuhati prva marčana bura - umjerena i jaka s olujnim udarima, osobito pod Velebitom. Jutro na kopnu hladno, od -7 do -3 °C, na moru od 2 do 6 °C. Dnevna temperatura od 3 do 6 °C u gorju, a na moru oko 12 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, a popodne duž obale i po otocima mjestimice će pasti malo kiše. Bura će zapuhati i jačati na sjeveru, a tek navečer se proširiti duž ostatka obale. Dnevna temperatura porast će na 10 do 13 °C.

Kao i na jugu Hrvatske, gdje će vjetar veći dio dana biti slab i umjeren. Puhat će istočnjak i bura, koja će jačati tek potkraj dana. Uz djelomice sunčano vrijeme i promjenjivu naoblaku malo kiše past će na otvorenom moru i otocima."

Slijede opet promjenjivi i hladniji dani

"Idućih dana na kopnu promjenjivo oblačno. Mjestimice će pasti malo kiše ili snijega, za vikend češće u gorju, zatim na sjeveru zemlje. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutra će biti manje hladna, a dnevna temperatura će se sniziti na vrijednosti primjerenije početku veljače.

Na Jadranu vjetrovito i promjenjivo, uz više sunca na sjeveru, a oblaka nad Dalmacijom. Na jugu za vikend može pasti malo kiše. Puhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima, najjače pod Velebitom. S burom do obale može stići i poneka pahulja. Temperatura zraka bit će malo niža.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!