Nedjelja pretežno oblačna s kišom, na moru obilnijom, jugo slabi

03.12.2022.

18:59

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"I ostatak vikenda će u kopnenim krajevima obilježiti pretežno oblačno i tmurno vrijeme te povremena kiša. Početkom radnog dijela tjedna sunčana razdoblja i više vrijednosti temperature zraka, no od maglovite i svježije srijede kiša će ponovno biti češća.

Na Jadranu i dalje promjenljivo i nestabilno. Lokalno obilnija kiša praćena grmljavinom, pa čak i nevrijeme, vjerojatniji su krajem razdoblja, na sjeveru još u srijedu i ponedjeljak, a u Dalmaciji u nedjelju. Većinom će puhati umjereno i jako jugo, koje će u sunčaniji utorak oslabjeti te na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana prolazno okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni vjetar. U srijedu će ujutro biti svježije.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nedjelja pretežno oblačna s kišom, na moru obilnijom, jugo slabi

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno oblačno i mjestimice će padati slaba kiša. Navečer prestanak oborine, a u istočnim krajevima i kidanje naoblake. Vjetar slab, u Podravini i Podunavlju i umjeren istočni i jugoistočni.

Odveć jakog vjetra neće biti ni u središnjoj Hrvatskoj te ujutro i ponovno navečer valja računati na maglu. Bit će oblačno, povremeno i sa slabom kišom.

Oblaci će dominirati i nebom iznad gorske Hrvatske i sjevernog Jadrana. Padat će kiša, ali sve rjeđe u drugom dijelu dana kada su moća sunčana razdoblja, ponajprije na otocima. Puhat će umjereno i jako jugo, gdjegod i olujno, a u Istri te na širem riječkom području bura. Popodne postupno slabljenje vjetra i okretanje na jugozapadnjak.

I u Dalmaciji vjetrovito. Prijepodne će puhati jako do olujno jugo, prevladavat će oblačno vrijeme i povremeno će padati kiša, lokalno obilnija i praćena grmljavinom. Od sredine dana i osobito navečer vjetar u slabljenju, a oblaci će se djelomice razići.

Na krajnjem jugu Hrvatske podjednake vremenske prilike. Uz jako do olujno jugo stizat će oblaci i kiša. Ponegdje može biti obilnije oborine i grmljavine. More valovito do jače valovito, a navečer će se uz slabljenje juga i more malo smiriti."

Početkom tjedna promjenjivo

"Na radost mnogih, u unutrašnjosti Hrvatske početkom novog tjedna sunčana razdoblja. Kiša u većini krajeva u noći na utorak i u utorak prijepodne te ponovno češće u oblačniju, tmurniju te malo svježiju srijedu. Zbog izostanka vjetra valja računati na maglu koje će osobito biti sredinom tjedna.

Na Jadranu se nastavlja nestabilno i promjenljivo vrijeme. Lokalno obilnija oborina najvjerojatnija je u ponedjeljak i srijedu na sjevernom Jadranu. Uz prolazno slabljenje juga, na sjeveru u okretanju na sjeverozapadnjak, utorak će biti najsunčaniji. Temperatura zraka u blagom padu.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!