Ponedjeljak pretežno sunčan i razmjerno topao, ali gdjegod maglovit

30.10.2022.

21:11

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Netipično toplo, stabilno i uglavnom sunčano potrajat će do srijede. Mjestimična, ponegdje i dugotrajna magla bit će sve kraća i rjeđa.

U drugom dijelu tjedna promjenjivije i vjetrovitije, uz nižu temperaturu zraka. Kiše lokalno može biti već u srijedu, no glavninom tek u drugom dijelu petka, u Dalmaciji vjerojatno u subotu. Pritom ponegdje na zapadu unutrašnjosti i na Jadranu može biti i obilne kiše, mjestimice i u obliku izraženijih pljuskova. Zapuhat će najprije jugo pa u subotu bura, u unutrašnjosti uglavnom sjeverni vjetar, uz koji će biti hladnije, ali unatoč dojmu - temperatura zraka napokon će biti oko prosječne za doba godine.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak većinom sunčano i razmjerno toplo, ali po nizinama dopodne magla

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U ponedjeljak u istočnoj Hrvatskoj ujutro često magla i niska naoblaka koja će se ponegdje i dulje zadržati. Sunčana razdoblja moguća su popodne, osobito u Podunavlju gdje će biti umjerenog jugoistočnjaka, a već od jutra u višem gorju na zapadu. Najniža temperatura oko 9 °C, najviša od 17 do 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
mirno, prijepodne magla i niski oblaci, ponegdje dugotrajni. Sunčanih razdoblja bit će poslijepodne, a iznad 500 metara visine veći dio dana sunčano. Najviša temperatura uvelike će ovisiti o zadržavanju magle - bit će većinom od 15 do 18 °C, ponegdje 21 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu
bit će većinom sunčano, ujutro mjestimice s maglom. Vjetar slab, more mirno. Izadprosječno toplo za kraj listopada, naznake svježine postojat će samo ujutro u gorskim kotlinama. Najviša temperatura od 20 do 25 °C.

U Dalmaciji
pretežno sunčano i većini ugodno toplo. Samo lokalno ujutro može biti magle. Vjetar slab, popodne na otocima ponegdje umjeren sjeverozapadni. Najviša temperatura između 24 i 28 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske
pretežno vedro i mirno. Jutarnja temperatura zraka od 12 °C u zaobalju do 17 °C na otocima. Danju u hladu meteorološke kućice oko 25 °C, na suncu će se doimati toplije pa će i more s 20, 21 °C i dalje nekima biti zanimljivo."

U utorak još stabilno pa promjenjivije

"Kupanja će biti i idućih dana. Do srijede se na jugu Jadrana prilike neće znatnije promijeniti, u srijedu na sjeveru oblačnije i manje toplo, ali uglavnom još suho sve do mjestimične kiše u četvrtak. Krajem četvrtka na sjeveru će početi puhati jugo i tako najaviti promjenu vremena u drugom dijelu tjedna.

Na kopnu u utorak još posve stabilno, sunčano i toplo uz jutarnju maglu koja će biti sve kraća i rjeđa u danima koji slijede. U srijedu i četvrtak manje stabilno, i dalje uz sunčana razdoblja, ali moguće već i uz poneku kap kiše, osobito u gorju. Temperatura zraka u blagom padu.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!