U hladniji ponedjeljak jugo i većinom kiša, na kopnu ponegdje i snijeg

30.01.2022.

17:42

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

"Nakon sunčane i iznadprosječno tople nedjelje slijede oblačniji i hladniji dani.

U ponedjeljak će zapuhati umjereno i jako jugo koje će navečer okrenuti na buru. U većini krajeva past će barem malo kiše, najprije na sjevernom Jadranu i zapadu unutrašnjosti, zatim i drugdje, a s daljnim padom temperature navečer će ponegdje na kopnu biti i susnježice i snijega.

Od utorka ponovno manje oblaka, na Jadranu i uglavnom suho i sunčano, većinom u utorak uz umjerenu i jaku buru, lokalno s olujnim udarima, ali na kopnu i dalje povremene slabe i rijetke oborine. Pritom će sredinom tjedna biti manje vjetrovito, a od četvrtka se ponovno povećava vjerojatnost jačanja juga.", sažeta je tjedna prognoza koju je za emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirala i savjetovala kako je u ovoj oborinskoj epizodi mala vjerojatnost obilnijega snijega, no na obali Jadrana nekima bi mogao zasmetati vjetar. Stoga pozorno pratite meteorološke i prometne informacije, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji, u kojoj se - kao i u nastavku ovoga teksta - mogu naći detaljnije prognoze i upozorenja meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

U hladniji ponedjeljak jugo i većinom kiša, na kopnu ponegdje i snijeg

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U ponedjeljak ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, zatim porast naoblake, navečer i oborina na granici kiše i snijega. Slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar, navečer će okrenuti na sjeverni.

U središnjoj Hrvatskoj vjetar većinom slab, a naoblaka promjenjiva. Sunčanih će razdoblja biti u prvom dijelu dana, a poslijepodne povremeno kiša koja će u noći prelaziti u snijeg.

Oblaci i kiša najprije će stići na zapad zemlje. Već sredinom dana na sjeverni Jadran, zatim i u gorje, gdje će uz sve nižu temperaturu prema večeri sve češće biti snijega. Ujutro vjetar većinom slab pa ponegdje može biti magle. Zatim će zapuhati umjereno i jako jugo i jugozapadnjak te u noći okrenuti na buru.

U Dalmaciji jugo, promjenjiva naoblaka u drugom dijelu dana i kiša, no navečer i u noći, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom moguć je i snijeg.

Na krajnjem jugu Hrvatske
sunčana su razdoblja najvjerojatnija, osobito prijepodne, zatim naoblačenje i kiša. Zapuhat će umjereno jugo te postupno jačati pa će more biti malo do umjereno valovito."

U nastavku tjedna promjenjivo

"Idući će dani na kopnu biti promjenjivi, povremeno uz slabe oborine, uglavnom kišu, i to većinom u sjevernim krajevima. No u noćnim satima utorka i srijede zalepršat će gdjegod i malo snijega. Puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar, u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije u utorak i jak. Jutarnja temperatura oko 0 °C ili u blagom "minusu", a dnevna većinom između 5 i 10 °C.

Iako će Jadran biti sunčaniji, temperatura zraka neće se znatnije mijenjati. Još će u utorak na krajnjem jugu biti prolazno povećane naoblake i mjestimice malo kiše, zatim uglavnom suho. Umjerena i jaka bura te sjeverni vjetar u srijedu će malo oslabjeti te ponegdje okrenuti na sjeverozapadnjak, a u četvrtak će na sjevernom dijelu zapuhati južni vjetar i jugo.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je za emisiju "Istrage prometnih nesreća" pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-aa i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!