U nedjelju česta kiša, ponegdje i izraženiji pljuskovi s grmljavinom

29.07.2023.

22:10

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U nedjelju većinom oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, ponegdje i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom, a u Dalmaciji i dalje pretežno sunčano i vruće.

U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju česta kiša, ponegdje i izraženiji pljuskovi s grmljavinom

Galerija
Kristina Klemenčić Novinc, Foto: emisija Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu jutro barem djelomice sunčano. Zatim nagli porast naoblake s kišom, a osobito popodne mogući su obilniji pljuskovi praćeni jakim vjetrom. Zapuhat će umjeren sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka oko 18 °C, najviša od 26 do 28 °C.

Podjednake vrijednosti i u pretežno oblačnoj središnjoj Hrvatskoj. Povremeno će padati kiša. Uglavnom na sjeveru u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Navečer smirivanje i razvedravanje. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, prolazno i jak.

U gorju i na sjevernom Jadranu
promjenjivo i nestabilno. Već od ranog jutra bit će kiše, ponegdje i neverina, osobito u Istri i Gorskom kotaru. Od sredine dana sve dulja sunčana razdoblja. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, prolazno ujutro i vrlo jak, koji će popodne slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Najviša temperatura zraka od 25 do 30 °C.


U danju vrućoj Dalmaciji barem djelomice sunčano, no uz prolazno više oblaka malo kiše može pasti u najsjevernijim krajevima, većinom u unutrašnjosti. Slab i umjeren jugozapadni vjetar postupno će okrenuti na sjeverozapadni.


Najviše sunčana vremena bit će na krajnjem jugu Hrvatske, s najvišom temperaturom zraka od 30 do 32 °C. Sredinom dana puhat će umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. More stoga malo valovito."

Početkom tjedna promjenjivo

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Idući dani u unutrašnjosti sunčaniji, ali popodne još može biti ljetnih pljuskova, osobito u ponedjeljak u gorju. Novo naoblačenje i kiša stižu u srijedu, ponajprije nad središnju i istočnu Hrvatsku. Povremeno će puhati umjeren jugozapadni vjetar i temperatura zraka malo će porasti.

Na Jadranu će do sredine radnog tjedna prevladavati sunčano i vruće, a noći će biti tople. Danju će puhati umjeren vjetar s mora koji će na obali navečer okretati na burin. U srijedu na sjeveru porast naoblake i povremena kiša.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!