Subota većinom svježija, uz pljuskove s grmljavinom, ponegdje i nevrijeme

29.07.2022.

18:06

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon posvuda vrućeg petka, u noći na subotu i tijekom subote u većem dijelu unutrašnjosti te na sjevernom i srednjem Jadranu stiže osvježenje, uz pljuskova s grmljavinom, ponegdje i izraženije, a moguće je i jače nevrijeme. Na krajnjem jugu kiša će vjerojatno izostati.

Od nedjelje većinom suho i barem djelomice sunčano, uz porast temperature zraka, pa će veći dio iućeg tjedna ponovo biti vruće, ali na kopnu uz svježa jutra, na Jadranu povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu većinom svježije, uz pljuskove s grmljavinom, ponegdje i nevrijeme

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U noći i tijekom subote u središnjoj Hrvatskoj promjenjivo i nestabilno. Mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, osobito u noći i prijepodne, a ponegdje je moguće i nevrijeme. Posliijepodne prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 19 °C, a najviša dnevna između 25 i 27 °C.


U istočnoj Hrvatskoj malo viša dnevna temperatura zraka, ali također nestabilno. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice će biti kiše, pa i u obliku pljuskova koji ponegdje mogu biti i jače izraženi, i to uglavnom sredinom dana i poslijepodne. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar.


Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima u noći i prijepodne prolazno naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom, ponegdje i nevremenom. Od sredine dana postupno razvedravanje. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 15 °C, uz obalu između 20 i 24 °C. Najviša dnevna od 22 do 25 °C, na moru između 27 i 31 °C.


U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, ali ne i posve stabilno pa su uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice mogući pljuskovi, osobito u unutrašnjosti. Puhat će povremeno umjeren, prema otvorenome moru i jak sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 20 °C, uz obalu između 22 i 25 °C, a najviša dnevna od 30 do 34 °C.


Podjednako vruće bit će i na jugu Hrvatske, uz obilje sunčanog vremena, a kiša će uglavnom izostati. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni."


Ponovno stabilnije i toplije

"Od nedjelje u unutrašnjosti barem djelomice sunčano i uglavnom suho, uz postupan porast dnevne temperature zraka, ali uz razmjerno svježa jutra.


U nedjelju na Jadranu većinom sunčano i vruće, još ponegdje uz mogućnost kratkotrajnog pljuska. Početkom idućeg tjedna i dalje sunčano i vruće uz uglavnom tople noći. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, u nedjelju na sjeveru bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!