22:03 / 29.05.2021.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U nedjelju barem djelomice sunčano, ali i dalje nestabilno

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HRT / HRT

Kad bi u nedjelju postojali izbori i za meteorološke uvjete, vjerojatno bi većina nas zaokružila prestanak ovog u mnogim hrvatskim krajevima prilično promjenjivog i razmjerno svježeg vremena, kakvo će biti još i u nedjelju, pa i početkom sljedećeg tjedna. Pritom će osim temperature zraka uglavnom niže od prosječne za kraj svibnja i početak lipnja osjećaj svježine pojačavati i sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu mjestimice na udare i olujna bura i tramontana. No, barem će barjaci ponosno vijoriti i dodatno nas podsjećati na Dan državnosti.

Od srijede se atmosfera značajno stabilizira, a i temperatura osjetno raste pa će se polako početi zaboravljati ovo proljeće - najhladnije posljednjih ne samo godina, nego u većini unutrašnjosti čak i posljednja 3 desetljeća!


U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju ju za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza za "Plodove zemlje" njezine kolegice iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a - Petre Sviličić, mag. phys.-geophys.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

Barem djelomice sunčano, ali i dalje nestabilno

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U nedjelju na istoku Hrvatske djelomice sunčano, ali ne i stabilno. Uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice može biti pljuskova i grmljavine, osobito poslijepodne i navečer. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 10 °C, a najviša dnevna oko 19 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti djelomice sunčano ponegdje uz mogućnost kratkotrajne kiše. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu uglavnom suho i pretežno sunčano. U gorskim krajevima uz promjenljivu naoblaku povremeno su mogući lokalni pljuskovi. U noći i prijepodne puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna, koja će sredinom dana oslabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 8 °C, uz obalu između 13 i 16 °C. Najviša dnevna od 15 do 17 °C, na moru između 20 i 22 °C.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano, ujutro na južnom dijelu ponegdje uz malo kiše. Uz obalu ujutro i prijepodne umjerena i jaka, na udare i olujna bura, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 13 °C, na moru između 15 i 17 °C, a najviša dnevna uglavnom od 21 do 23 °C.

I na jugu Hrvatske podjednaka temperatura, te u noći i ujutro većinom oblačno s kišom, zatim prijepodne djelomično razvedavanje, pa će poslijepodne biti uglavnom suho. Uz obalu umjerena do jaka bura, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak."

Sunčanije, ali još ne i sasvim stabilno


"Na Jadranu idućih dana većino sunčano, samo ponegdje uz malu vjerojatnost za kratkotrajne pljuskove. U ponedjeljak će jaka i olujna bura oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, a u srijedu na sjevernom dijelu jugo.

Na kopnu idućih dana
djelomice sunčano, ali ne i posve stabilno, pa su uz umjeren razvoj oblaka ponegdje mogući pljuskovi i grmljavina, osobito na istoku i u gorju. Temperatura zraka većinom niža od prosječne za kraj svibnja i početak lipnja.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!