U srijedu južina, toplije jutro i svježiji dan te sve češća kiša

29.03.2022.

17:12

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Hojsak

Tomislav Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Ožujak još nije završio, no gotovo je sa sunčanim i toplim vremenom. Od srijede će prevladavati oblačno s kišom, većinom najobilnijom u četvrtak, osobito na Jadranu, gdje će pljuskovi i grmljavina biti najčešći, te u unutrašnjosti Dalmacije i u gorju, gdje će u subotu kiša postupno prelaziti u snijeg. Bit će ga vjerojatno i ponegdje u nizinama. Temperatura će se sniziti i bit će niža od prosječne za početak travnja. Valja upozoriti i na Jadranu do petka umjereno i jako jugo i južni vjetar, zatim bura.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A još neki detalji ove zamjetne promjene vremena mogu se pročitati i u posebnom priopćenju DHMZ-a, koji je nedavno počeo s postavljanjem prvog od tri suvremena meteorološka radara na Jadranu.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu južina, toplije jutro i svježiji dan te sve češća kiša

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U srijedu će na istoku Hrvatske pasti vrlo malo kiše, uglavnom u drugom dijelu dana. Prevladavat će oblačno, prijepodne s kraćim sunčanim razdobljima. Puhat će umjeren, popodne i jak jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura porast će na 17 do 20 °C.

Oblačno će prevladavati i u središnjoj Hrvatskoj. Malo kiše past će u drugom dijelu dana, osobito na jugu tog područja. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar. Temperatura će s jutarnjih 9 °C, danju porasti na 17-18 °C.

I u gorju i na sjevernom Jadranu oblačno, već od jutra s kišom, na moru i pljuskovima s grmljavinom. Lokalno će biti izraženi, a najviše kiše past će na širem riječkom području. Puhat će umjereno do jako jugo. More većinom umjereno valovito. Jutarnja temperatura između 6 i 11 °C, a dnevna od 11 do 16 °C.

U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno, s kišom većinom od sredine dana. Moguć je i pokoji izraženi pljusak s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo, prema otvorenom i vrlo jako, uz umjereno valovito i valovito more. Dnevna temperatura od 15 do 17 °C.

Malo sunca prijepodne može proviriti na pretežno oblačnom jugu Hrvatske, a u drugom dijelu dana stiže kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Bit će vjetrovito uz jako i vrlo jako jugo, pa će more biti umjereno valovito i valovito, prema otvorenom i jače valovito. Temperatura zraka od 12 do 17 °C."

Slijede kišovitiji i svježiji dani

"Idućih dana na kopnu oblačno s kišom. Najviše će je pasti u četvrtak, lokalno će biti obilna, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, gdje će i dalje češće padati nego na sjeveru. Zapuhat će sjeverni vjetar i širiti se prema jugu, a s njime će stizati sve hladniji zrak, pa u subotu može pasti i malo snijega.

I na Jadranu nestabilno i oblačno s kišom i grmljavinom. Pljuskovi će najobilniji biti u četvrtak, no pokoji izraženi ne može se isključiti ni idućih dana. Jako i vrlo jako jugo i južni vjetar, u petak će prolazno oslabjeti, a na sjeveru će u subotu zapuhati bura.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!