U petak promjenjivo i razmjerno toplo, ponegdje kiša, osobito na zapadu

29.12.2022.

16:54

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Slaba kiša već nekoliko dana pada u oblačnim gorskim predjelima i ponegdje na Jadranu, a u petak će padati i drugdje. Pritom nam nakon već gotovo tradicionalne božićne južine, slijedi nova. Kulminirat će izrazito visokom temperaturom zraka na Silvestrovo, Novu godinu i još poneki kasniji dan. Uz promjenjivu naoblaku bit će i sunčanih sati, ponegdje i uglavnom slabe kiše, najčešće na sjevernom Jadranu i u gorju.

Dakle, kako je počela, tako ova godina i završava - iznadprosječnom toplinom, jače izraženom u sjevernim predjelima unutrašnjosti. A kad se napokon "podvuče crta", sigurno je da će i srednja godišnja temperatura zraka u 2022. godini diljem Hrvatske biti znatno viša od klimatološkog prosjeka, podjednako kao i proteklih godina 21. stoljeća. Štoviše, ponegdje čak i rekordna. O tome se već moglo čitati u internetskom Meteokutku HRT-a, a još detaljnije se - ne samo o temperaturi zraka nego i još nekim ovogodišnjim meteorološkim uvjetima - već moglo čuti u "Klimatskom izazovu" na Prvom programu Hrvatskog radija - sljedećih će dana i na drugim medijskim platformama HRT-a.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila Tomislava Hojska, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak promjenjivo i razmjerno toplo, ponegdje kiša, osobito na zapadu Hrvatske

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U petak će na istoku Hrvatske znatniji porast temperature spriječiti promjenjiva naoblaka te malo kiše koja će mjestimice pasti sredinom dana i popodne. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, a temperatura će s jutarnjih 5 do 9 °C danju porasti na oko 12 °C.

Malo jači jugozapadni vjetar te podjednake vrijednosti temperature u petak i u središnjoj Hrvatskoj. Uz promjenjivu i povećanu naoblaku kiša češća sredinom dana, a kraćih sunčanih razdoblja bit će ujutro te kasno popodne.

Kiša će na oblačnom zapadu zemlje povremeno padati gotovo cijeli dan, pritom u Gorskome kotaru i na širem području Rijeke može biti obilna. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, u gorju i jak s olujnim udarima, a duž obale sjevernog Jadrana i jugo. Temperatura zraka od 7 do 11 °C, na moru između 10 i 14 °C.

U Dalmaciji promjenjiva naoblaka i sunčana razdoblja, a slaba kiša neće posvuda padati. Puhat će slabo i umjereno jugo i južni vjetar, koje će na otvorenom moru povremeno biti jako. Temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, ujutro u unutrašnjosti oko 7 °C.

Na jugu Hrvatske promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, povremeno i malo kiše. Jugo će najprije zapuhati na otvorenom moru, a popodne i duž obale, gdje će ujutro puhati slaba do umjerena bura. Temperatura zraka između 11 i 16 °C, ujutro u zaobalju malo niža."

Još toplije, ali promjenjivo, ponegdje uz malo kiše

"Kraj ove godine i početak nove u kopnenom će području obilježiti djelomice sunčano vrijeme, izražena južina i neuobičajena toplina za ovo doba godine. Temperatura zraka u većini će krajeva biti za oko 10 °C viša od prosječne. Najoblačnije bit će u gorskim predjelima, osobito Gorskom kotaru, gdje će i dalje povremeno padati slaba kiša.

Oblačno će prevladavati i na sjevernom Jadranu, a pokoja kap kiše past će ponajprije na Kvarneru, osobito duž obale podno Velebita i oko Rijeke. U Dalmaciji sunčanije, uglavnom suho, ujutro ponegdje s maglom. Slabo do umjereno jugo puhat će uglavnom na srednjem Jadranu.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!