U nedjelju toplije, te pretežno sunčano, osobito poslijepodne

29.01.2022.

20:23

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

"Nakon pretežno sunčane te iznadprosječno tople nedjelje, u ponedjeljak s jugom slijedi naoblačenje s kišom, na kopnu i susnježicom, mjestimice i snijegom, većinom u gorju.

Oborina će brzo prestati uz barem djelomično razvedravanje, no sa sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom u prvim danima veljače stizat će nestabilan zrak pa ponegdje u unutrašnjosti još može pasti malo kiše ili susnježice. Prema kraju tjedna izgledno je opet malo toplije vrijeme, osobito na veći dio tjedna suhom i od unutrašnjosti sunčanijem Jadranu, na kojem će uglavnom u utorak puhati jaka bura s olujnim udarima.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je savjetovala:

"Budući da ponedjeljak, zadnji dan siječnja, donosi jugo i kišu, ponegdje i snijeg, početak veljače pak na Jadran prolazno jačanje bure, a na kopno promjenjivo vrijeme - pred uobičajenu prevrtljivu ćud veljače za opuštanje na svježem zraku u prirodi preporučujem vam pretežno sunčanu i razmjerno toplu nedjelju."


U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju toplije, te pretežno sunčano, osobito poslijepodne

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Nedjeljno prijepodne će na istoku Hrvatske proteći uz promjenjivu naoblaku. Tek rijetko pritom može pasti i malo kiše, uglavnom u Baranji i Podunavlju. Poslijepodne posvuda sunčanije. U noći će zapuhati jugozapadni vjetar, a već ujutro okrenuti na sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od -1 do 2 °C, a dnevna između 10 i 13 °C.

Nedjelja će toplija od subote biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz dnevnu temperaturu između 11 i 13 °C. Prevladavat će sunčano, osobito u drugom dijelu dana. No, prijepodne u Posavini i Međimurju povremeno više oblaka, koje će poslijepodne "otjerati" sjeverozapadni vjetar.

Jugozapadnjak će pak u gorju pridonijeti zamjetno toplijim jutrom od subotnjega. Dnevna temperatura će porasti na oko 10 °C u unutrašnjosti te do 13 °C na sjevernom Jadranu. Prevladavat će sunčano, a na moru će popodne zapuhati sjeverozapadni vjetar pa će ono biti malo i umjereno valovito.

Nedjelja će proteći sunčano i u Dalmaciji. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, a poslijepodne sjeverozapadni vjetar, uz more malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 4 do 8 °C, u unutrašnjosti niža, a dnevna od 10 do 13 °C.

Nakon jutarnje mjestimične bure, poslijepodne i na jugu Hrvatske sjeverozapadni vjetar. Prevladavat će sunčano, ponegdje čak i vedro. Jutarnja temperatura oko 6 °C, a dnevna od 11 do 13 °C."

Početkom tjedna promjenjivo

"Posljednjeg dana siječnja na kopno stiže naoblačenje i kiša, navečer ponegdje i susnježica, većinom u gorju i snijeg. Već u utorak će oborina prestati uz postupno razvedravanje. No, početak veljače ipak neće biti posve stabilan, pa su povremeno moguće prolazna slaba kiša ili susnježica, osobito u srijedu. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a u srijedu će slabjeti.

Siječanj će na Jadranu završiti s jugom te nestabilnim vremenom i kišom, a u Dalmaciji može i zagrmjeti. U utorak razvedravanje uz jaku buru s olujnim udarima. Malo kiše još ujutro može pasti na jugu. Bura u srijedu slabi i okreće na sjeverozapadni vjetar i tramontanu, koji će još u Dalmaciji mjestimice biti jaki.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza, koju je za "Istrage prometnih nesreća" pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!