U srijedu još česta kiša te bura, ponegdje jaka, na udare i olujna

02.05.2023.

20:01

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"I u srijedu još oblaci i mjestimična kiša. Dojmu svježijeg vremena pridonijet će i umjeren sjeverni vjetar, na većini Jadrana bura, pod Velebitom i s olujnim udarima.

U četvrtak će vjetar oslabjeti, a sunce će sve češće provirivati kroz oblake pa će UV zračenje biti sve jače. 

U petak i subotu pretežno sunčano uz daljnji porast temperature zraka, a na prijelazu u novi tjedan u većini unutrašnjosti rast će i vjerojatnost nestabilnijeg vremena, na Jadranu uz sve češće umjereno jugo.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U srijedu još česta kiša te bura, ponegdje jaka, na udare i olujna

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Srijeda će na istoku Hrvatske biti pretežno oblačna, još mjestimice uz malo kiše. Sunce bi tek rijetko moglo proviriti kroz oblake. Puhat će umjeren sjeverni vjetar, u Podunavlju i istočni. Dnevna temperatura od 16 °C na zapadu do 20 °C na istoku.

Veći dio dana oblačno i u središnjoj Hrvatskoj, uz kišu uglavnom prijepodne. Kasno popodne na zapadu će se početi djelomično razvedravati. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, mjestimice i s jakim udarima. Dnevna temperatura oko 17 °C.

U gorju
oblačno, povremeno s malo kiše, koje duž obale sjevernog Jadrana može biti prijepodne. U Istri suho i djelomice sunčano, a popodne i na Kvarneru manje oblaka. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, duž obale bura, pod Velebitom s olujnim udarima.

U Dalmaciji
oblačnije nego na sjevernom Jadranu. Povremena kiša češće će padati u unutrašnjosti, a sunčana razdoblja moguća su samo mjestimice. Sjevernije od Šibenika puhat će bura s jakim i ponekim olujnim udarom, a južnije umjeren jugozapadni vjetar.

Kraćih sunčanih razdoblja može biti i na jugu Hrvatske, no dominirat će oblaci te kiša, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjerena bura, mjestimice s jakim udarima. Dnevna temperatura od 17 do 19 °C."

Sljedećih dana većinom suho, sunčanije i toplije


"U četvrtak na kopnu djelomice sunčano i malo toplije. Više oblaka na istoku i u gorskim predjelima, gdje još može pasti malo kiše. Od petka još toplije pa će temperatura posvuda biti iznad 20 °C. Prevladavat će sunčano - ujutro može biti magle, a oblaka većinom popodne. Tek potkraj subote u gorju je ponovno moguć pljusak.

Na Jadranu već od četvrtka pretežno sunčano, još prijepodne uz mjestimice umjerenu buru. Zatim do subote vjetar osjetno slabiji, a samo će u poslijepodnevnim satima ponegdje pojačati sjeverozapadni i zapadni, uz obalu i jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura postupno će rasti.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteoprometna prognoza, koju je pripremila njezina kolegica Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!