I u nastavku tjedna kojekako, ali posvuda toplije svakako

02.02.2021.

20:05

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

HRT emisija Vrijeme

HRT emisija Vrijeme

Foto: Vrijeme / Vrijeme

Za razliku od svisca Phila, koji je Amerikancima "prognozirao" još 6 tjedana zime, Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys, tijekom utorka je u mnogobrojnim emisijama i prilozima s meteosadržajem na HTV-u za Hrvatsku i okolicu prognozirao iznadprosječno topao tjedan, nakon kojega je - kako je najavio u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" - velika vjerojatnost temperature zraka znatno bliže prosječnoj za veljaču.

Iznadprosječnu toplinu sljedećih dana poticat će južina, posebno izražena od petka. Uz povremeno umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i jugo i južni vjetar, najviša temperatura zraka u većini će krajeva biti poput ove u ponedjeljak u Dalmaciji - od 13 do 18 °C!

Pritom će i najniža dnevna temperatura zraka biti osjetno viša nego prošlih dana pa će jutarnji "minusi" izostati, a ponegdje su mogući još samo u srijedu, kada će još i magla biti česta. Uz promjenjivu naoblaku bit će i povremene mjestimične kiše, najčešće na sjevernom Jadranu i u gorju, a znatnije količine trenutačno su najvjerojatnije tek u nedjelju i ponedjeljak.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugim meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu toplije, uz južinu

Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys.: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano - osobito poslijepodne. Magla bi, iako raširena, trebala biti samo jutarnja pojava jer će zapuhati umjeren jugozapadnjak s kojim će temperatura od 0 °C porasti do između 12 i 15 °C - što će uvelike otopiti postojeći snijeg.

Podjednako i u nizinama središnje Hrvatske. Doduše ujutro će u malo toplijem Međimurju mraz izostati, drugdje bi ga opet moglo biti, kao i lokalne jutarnje magle. Magla će najdugotrajnija biti na Banovini i u Pokuplju. Umjeren jugozapadnjak uglavnom poslijepodne.

U gorju od jutra jugozapadni vjetar, ponegdje i jak. Uz promjenjivu naoblaku u Gorskom kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Na ujutro mirnom moru sjevernog Jadrana uz slab vjetar moglo bi biti i sumaglice. Najniža temperatura u gorju od -1 do 3 °C, na moru od 6 do 10 °C, a najviša većinom od 10 do 13 °C.

U Dalmaciji umjereno oblačno. Ujutro u unutrašnjosti postoji vrlo mala mogućnost za slab mraz dok će na obali najniža temperatura biti oko 8 °C, a dnevna uz sunčana razdoblja između 12 i 16 °C. More najprije mirno, a uz jačanje juga prema otvorenome i valovito.

Usprkos promjenjivoj naoblaci na krajnjem će jugu Hrvatske biti uglavnom suho. U Dubrovniku, primjerice, na ovogodišnji dan njihovog zaštitnika, vjerojatnost obilnije kiše bit će manja od 20 % - kolika je statistička vjerojatnost oborine veće od 5 mm tijekom blagdana sv. Vlaha. U posljednjih 60 godina to se dogodilo samo 12 puta. Pritom će biti i razmjerno toplo uz slab do umjeren južni vjetar - i jugo koje će jačati krajem dana. Temperatura u zaobalju od 3 do 7 °C, na obali i otocima oko 10 °C, a najviša dnevna uglavnom oko 15 °C."

U nastavku tjedna još toplije, ali posvuda ne i suho

"I idućih dana na Jadranu podjednako toplo i promjenjivo. Lokalne kiše bit će uglavnom na oblačnijem sjevernom dijelu, a Dalmacija bi u petak mogla nakupiti priličan broj sunčanih sati. Umjereno jugo i oštro jačat će prema vjetrovitijem vikendu.

Na djelomice sunčanom kopnu od četvrtka sve toplije pa će biti iznadprosječno toplo za početak veljače, s jutarnjom temperaturom od 5 do 8 °C te dnevnom iznad 10 °C. Štoviše, u subotu u središnjoj Hrvatskoj vjerojatno i do 17 °C. Malo kiše će pasti uglavnom u Gorskom kotaru, u četvrtak moguće i na istoku, a jugozapadnjak će većinom biti umjeren, u gorju za vikend i jak.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!