18:47 / 16.02.2021.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tijekom toplijeg vremena na Pepelnicu većina će dobiti poneku "kapljicu"

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Nakon ovogodišnjega Fašnika, baš kao neki među nama, i zima će odbaciti svoju "masku". Onu ledenu zamijenit će novom toplijom, za vikend već ranoproljetnom "maskom". Pa kad nas sunce i toplina na druženja izmame, bar jednu masku ipak na sebi ostavimo i ostanimo odgovorni - nadamo se - još malo.", zanimljivo je spojio prognozu i aktualno nam koronastanje Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys. na kraju emisije "Vrijeme" nakon Dnevnika u 19 sati.

A u sažetoj prognozi uoči Dnevnika spomenuo je još neke detalje: "Jutarnja hladnoća i minusi bit će sve rjeđi, a djelomice sunčani dani sve češći. U srijedu će mjestimice biti slabe kiše, potom uz slab vjetar ujutro lokalno i magle, ali bit će postupno sve ugodnije i temperatura će uz povremeno umjeren jugozapadnjak rasti i do 15 °C. Od petka, uz umjereno jugo, malo kiše moglo bi pasti uglavnom na širem riječkom području."

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu toplije, u većini krajeva uz malo kiše

Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys.: "U Slavoniji, Baranji i Srijemu će uglavnom sredinom srijede kiša nekima pokvariti planove jer će jutro ipak biti većinom suho, a poslijepodne djelomice sunčano uz umjeren zapadni vjetar. Najniža temperatura bit će od -3 do -1 °C, a najviša dnevna malo viša nego u utorak, oko 9 °C.

Čak malo toplije bit će u podjednako oblačnoj središnjoj Hrvatskoj, uz također uglavnom sredinom dana mjestimice malo kiše, češće na sjeveru i na Banovini. Vjetar će biti najprije slab, a umjeren jugozapadni većinom u gorju u drugom dijelu dana.

Na sjeverom će Jadranu biti umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom. Uz slab vjetar na uglavnom malo valovitom moru ujutro je moguća sumaglica, a potom će zapuhati sjeverozapadnjak, u gorju jugozapadnjak. Najniža temperatura od -4 do 0 °C, na obali od 0 do 5 °C, a najviša između 9 i 12 °C.

U podjednako toploj i djelomice sunčanoj Dalmaciji većinom će biti suho, ali malo kiše moglo bi pasti na otocima i u unutrašnjosti. Prema otvorenome, na malo do umjereno valovitom moru, zapuhat će umjeren sjeverozapadnjak, a duž obale zapadni vjetar.

Na krajnjem jugu Hrvatske djelomice sunčano, a mogućnost za malo kiše postoji uglavnom na otocima. More će biti umjereno valovito, uz često umjeren sjeverozapadnjak. Ujutro će biti oko 5 °C, u zaobalju oko 0 °C, a danju od 10 do 13 °C."

U nastavku tjedna većinom suho i još malo toplije

"Idućih dana na kopnu će biti djelomice sunčano, s malo kiše ponajprije u gorju. Moguća je jutarnja magla koja će znatno utjecati na najvišu temperaturu, osobito u središnjoj Hrvatrskoj - no u većini krajeva temperatura će rasti. Za vikend uz umjeren jugozapadnjak ponegdje i do 15 °C.

Na Jadranu će dani pred nama biti djelomice sunčani i sve topliji. Uz slab vjetar mjestimice bi ujutro moglo biti sumaglice i magle, osobito na sjevernom Jadranu. Od petka će zapuhati umjereno jugo, s kojim će biti i sve više promjenjive naoblake, a malo kiše najvjerojatnije je na širem riječkom području.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!