U subotu oborine češće na Jadranu i uz njega, jako i olujno jugo

02.12.2022.

15:29

Autor: Dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"Za vikend se nastavlja većinom oblačno vrijeme, povremeno uz kišu, u subotu uglavnom na Jadranu i uz njega, gdje će biti i obilnije kiše praćene grmljavinom, zatim i u sjevernijim krajevima. Jugo i južni vjetar bit će ponegdje jaki, osobito prema otvorenom moru i olujni, a biometeorološke prilike nepovoljne.

U novome tjednu promjenjivije, uz vjerojatnija sunčana razdoblja, na kopnu i mjestimičnu jutarnju maglu. Uz povremeno umjeren vjetar južnih smjerova temperatura zraka u većini će krajeva biti viša od prosjeka za doba godine.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Petra Mikuš Jurković, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U subotu oborine češće na Jadranu i uz njega, jako i olujno jugo

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "I u subotu će na istoku Hrvatske prevladavati oblačno, no uglavnom bez oborina. Sredinom dana su moguća i kraća sunčana razdoblja, osobito u Podunavlju. Puhat će povremeno umjeren istočni vjetar uz koji će popodnevna temperatura porasti do 7 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
temperatura malo niža, između 4 i 6 °C. Sunčana razdoblja će izostati, a ponegdje će biti i slabih oborina, pa posebice u jutarnjim satima treba upozoriti na moguću poledicu.

Oprez na cestama potreban je i u gorskoj Hrvatskoj, gdje će mjestimice biti oborine na granici kiše i snijega, a ponajprije u Gorskome kotaru moguća je i kiša koja se smrzava u dodiru s hladnom podlogom. Na sjevernome Jadranu pak razmjerno vjetrovito, ponegdje uz jako jugo te čestu kišu, lokalno moguće i obilniju.

Lokalno izraženih pljuskova praćenih grmljavinom bit će i u Dalmaciji, osobito na otocima. Puhat će jugo umjereno do jako, prema otvorenom moru moguće i olujno, pa će i more ponegdje biti valovito. Popodnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 16 °C.

Podjednake vremenske prilike i na jugu Hrvatske - oblaka će biti mnogo, sunčana razdoblja kratka i rijetka, kiša česta, lokalno i obilnija uz grmljavinu, a puhat će i jako jugo."

I dalje povremena kiša, ali uz slabije jugo

"U nedjelju će jugo na Jadranu postupno slabjeti, no osobito u Dalmaciji lokalno će biti obilnije kiše, moguće i grmljavine. Od ponedjeljka mirnije, ali i dalje vrlo nestabilno. Uz većinom umjereno jugo temperatura zraka bit će iznad prosjeka za doba godine.

I na kopnu u novome tjednu toplije. Iako će i dalje povremeno padati kiša, vrlo vjerojatno bit će i sunčanih razdoblja, a osobito u jutarnjim satima i mjestimične magle. No nedjelja još gotovo posvuda u unutrašnjosti tmurna i oblačna uz čestu kišu.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Galerija
Petra Mikuš Jurković, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!