U nedjelju većinom još svježije, uz gdjegod jaku buru, povremenu kišu

28.05.2022.

17:03

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Oblaci, kiša, grmljavina, lokalna nevremena, sjeveroistočnjak i svježe vrijeme kvare mnoge planove posljednjeg svibanjskog vikenda na kopnu. Srećom, na Dan državnosti slijedi postupna stabilizacija vremena i djelomično razvedravanje, ali nakon još mjestimične kiše. Već u noći na utorak opet prolazno oblačnije, ponegdje i kiša, pa sunčana razdoblja i samo lokalni pljuskovi, kojih samo rijetko može biti i tijekom srijede. S prvim lipanjskim danima povratak vrućine - i na moru, na kojem će prevladavati vedrina i slab vjetar s mora. No, do srijede i na Jadranu lokalne nestabilnosti i kiša, do ponedjeljka ponegdje vjerojatno i nevere, a valja spomenuti i umjereno jugo, te još više - u nedjelju jaku buru s mjestimice olujnim udarima.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju većinom još svježije, uz gdjegod jaku buru, povremenu kišu

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu još svježije nego u subotu - jutarnja temperatura od 10 do 13 °C, danju najviša između 15 i 18 °C. Uz prevladavajuće oblačno vrijeme povremeno kiša, rjeđe potkraj dana. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno i kišovito, ali uz većinom slabu kišu. Poneki pljusak moguć je rano ujutro uglavnom u južnijem području. Temperatura veći dio dana između 10 i 15, a dojam hladnoće naglašavat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar.

U gorju svježije i tmurno, često s kišom. Pljuskovi i grmljavina bit će češći na promjenjivo oblačnom sjevernom Jadranu. Puhat će umjerena i jaka bura, osobito podno Velebita s olujnim udarima, lokalno moguće i orkanskima, pa će i more biti često umjereno valovito i valovito. Bura će slabjeti u drugom dijelu dana. Najviša temperatura zraka u gorju od 12 do 15 °C, na obali oko 22 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano. Više oblaka i povremene kiše bit će pogotovo u drugom dijelu dana, kada je moguća i grmljavina. Puhat će umjerena bura, osobito prijepodne s jakim udarima. Na jugu jugo i istočnjak. Najniža temperatura od 17 do 21 °C, a najviša od 21 do 26 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske promjenjivo, povremeno uz kišu i grmljavinu, te svježije nego u subotu. Ujutro nakratko umjerena bura pa veći dio dana umjereno jugo, istočni i južni vjetar. Bit će malo svježije nego u subotu, uz temperaturu zraka ujutro od 16 do 20 °C, danju oko 25 °C. "

Početkom novog tjedna promjenjivo

"Na Dan državnosti u većini unutrašnjosti postupno smirivanje - prijepodne pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, najmanje na sjeveru, zatim pretežno sunčano popodne uz djelomično razvedravanje. U noći na utorak prolazno više oblaka, opet mjestimice kiša, ponajviše na istoku, popodne česta sunčana razdoblja i samo lokalni pljuskovi, kojih može rijetko biti i tijekom toplije, sunčane srijede.

U ponedjeljak na Jadranu djelomice sunčano i nestabilno, povremeni pljuskovi bit će češći na srednjem dijelu. Navečer i tijekom noći na utorak na sjeveru je moguće nevrijeme. Malo kiše moglo bi ujutro pasti i na sjeveru Dalmacije, a zatim posvuda sunčano, u stabilniju srijedu i osjetno toplije.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!