U srijedu jutro još hladnije pa danju toplije, ali i oblačnije, kreće južina

28.03.2023.

20:34

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"U barem djelomice sunčanu srijedu jutro još hladnije nego u utorak, u većini unutrašnjosti s mrazom. No danju toplije nego početkom tjedna, uz jačanje južine, koja će potrajati do subote. Pritom do kraja ovog tjedna i početkom sljedećega promjenjivo oblačno, od petka često s kišom, povremeno i u obliku pljuskova, osobito na Jadranu. U nedjelju će zapuhati umjeren sjeverni vjetar, na Jadranu umjerena i jaka bura.", sažeta je prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U srijedu jutro još hladnije pa danju toplije, ali i oblačnije, kreće južina

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno i pretežno oblačno te uglavnom suho. Puhat će većinom umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutro hladno uz mraz i temperaturu zraka od -3 do -1 °C, a danju od 11 do 13 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti djelomice sunčano, povremeno uz povećanu naoblaku. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar.

Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano uz umjeren, sredinom dana povremeno i jak južni vjetar. U gorju umjereno oblačno; ujutro hladno uz mraz, a tijekom dana jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od -5 do -2 °C, uz obalu između 4 i 6 °C. Dnevna od 11 do 13 °C, na moru između 13 i 15 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, povremeno uz umjerenu i povećanu naoblaku. Zapuhat će umjereno jugo i južni vjetar, pri ćemu će more biti malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 0 °C, uz obalu između 6 i 8 °C. Dnevna uglavnom od 13 do 16 °C.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, gdje će prevladavati sunčano, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura, koja će već prijepodne okrenuti na jugo."

U četvrtak još većinom suho pa promjenjivije


"Na kopnu u četvrtak djelomice sunčano, u gorju ponegdje može pasti malo kiše. U petak i subotu promjenjivo povremeno s kišom, moguće i u obliku pljuskova. Puhat će umjeren, mjestimice i jak jugozapadni vjetar, koji će u subotu oslabjeti.

Na Jadranu u četvrtak pretežno sunčano, ali na sjevernom dijelu oblačnije, mjestimice uz mogućnost kiše. U petak i subotu promjenjivo i nestabilno uz kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, koji će u subotu oslabjeti.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!