U utorak oblačnije i vjetrovitije, ponegdje slabe oborine

28.11.2022.

15:20

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"Idućih dana na kopnu će prevladavati oblačno, posebice još u utorak mjestimice uz maglu. Ponegdje će biti i slabih oborina, uglavnom kiše ili rosulje, u gorju i snijega, a vjerojatnost za snijeg od srijede do petka postoji i u nizinama na sjeverozapadu zemlje. Uz umjeren sjeveroistočnjak bit će relativno hladno. Na Jadranu još vjetrovitije, uz umjerenu i jaku buru, povremeno i s olujnim udarima, posebice podno Velebita. No, bit će promjenjivo, uz samo mjestimične oborine u malim količinama.

Prema vikendu dolazi topliji zrak, na Jadranu okreće na jugo te raste vjerojatnost za češće i intenzivnije oborine.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak oblačnije i vjetrovitije, ponegdje slabe oborine

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak na istoku Hrvatske većinom tmurno i oblačno te hladno. Ujutro mjestimice magla, osobito uz doline rijeka. Vjetar povremeno umjeren istočni. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 1 °C, a najviša dnevna između 4 i 6 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, uz maglu češću nego na istoku, a povremeno može biti i rosulje. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno uz malo kiše, uglavnom u prvom dijelu dana. U gorju većinom oblačno, mjestimice uz slabu kišu ili rosulju, a ponegdje može biti i slabog snijega. Puhat će umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 0 °C, na moru između 6 i 8 °C. Najviša dnevna od 0 do 3, uz obalu između 9 i 12 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno, prema otvorenom moru ponegdje uz mogućnost za malo kiše. Puhat će umjerena, na sjevernom dijelu mjestimice i jaka bura pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 3, uz obalu između 6 i 9, a najviša dnevna uglavnom između 10 i 15.

Na jugu Hrvatske podjednaka temperatura zraka, uz također promjenjivu naoblaku, no uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren bura i istočni, prema otvorenome i jugoistočni."

Idućih dana češće oborine, i dalje razmjerno vjetrovito

"Idućih dana u unutrašnjosti većinom oblačno povremeno sa slabim oborinama. Povremeno će biti slabe kiše, u gorju i snijega, ponegdje uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, a u zapadnim krajevima susnježice i snijega može biti i u nizinama. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu promjenjivo i nestabilno, često s kišom, osobito u petak uz mogućnost za ponegdje obilnije pljuskove. Puhat će jaka, mjestimice i olujna bura koja će u petak oslabjeti i u Dalmaciji okrenuti na jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!