I četvrtak razmjerno topao, većinom i vruć, ali i nestabilan

27.07.2022.

17:13

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

"U srijedu i četvrtak bit će djelomice sunčano i danju ne pretjerano vruće vrijeme, ali nestabilno.

U sunčaniji petak osjetno će zagrijati, no samo prolazno, jer već potkraj petka i u noći na subotu sa zapada dolazi novo naoblačenje, mjestimična kiša, grmljavina i osvježenje.

Manje kiše i više sunca već od nedjelje, a početkom kolovoza ponovno i vruće, na Jadranu s burom.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I četvrtak razmjerno topao, većinom i vruć, ali i nestabilan

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U četvrtak na istoku Hrvatske većinom suho i sunčano. U zapadnim krajevima postoji samo mala vjerojatnost za pljusak uz lokalno jači razvoj oblaka. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Ujutro od 17 do 20C, danju vruće, između 32 i 34 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano. Uz prolatno više oblaka malo kiše moglo bi pasti u noći i rano ujutro, a popodne su lokalno mogući slabi kraći pljuskovi. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, jutarnja temperatura oko 18 °C, danju od 31 do 33 °C.

Na zapadu često sunčano, ali je u gorju uz lokalno jači razvoj oblaka moguć pokoji pljusak, osobito popodne. Ujutro na sjevernom Jadranu umjerena bura, podno Velebita jaka, a danju do umjeren sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 14 do 19 °C, na moru od 21 do 25 °C. Danju u gorju do 30 °C, na moru oko 34 °C.

U Dalmaciji i dalje vruće i većinom sunčano, popodne u unutrašnjosti uz malu vjerojatnost za pljusak. Ujutro umjerena bura, popodne sjeverozapadnjak i ponegdje jugozapadnjak. More malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 21 do 26 °C, najviša od 33 do 35 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske
djelomice ili čak pretežno sunčano, ali ujutro još mjestimice može biti kiše, pa i u obliku pokojeg pljuska. Vjetar često slab, ujutro ponegdje umjerena bura, danju sjeverozapadnjak. Najniža temperatura između 22 i 26 °C, najviša oko 33 °C."

I u nastavku tjedna razmjerno toplo, ali i nestabilno

"U petak na Jadranu sunčano i vruće. Potkraj petka na sjevernom dijelu porast naoblake i mjestimična kiša i grmljavina, do sredine subote i na jugu. Moguće su nevere, uz njih i pojačan vjetar, često sjeverozapadnog smjera. U sunčanu nedjelju manje vruće, uz jačanje bure, osobito na sjevernom dijelu.

Na kopnu u petak
većinom sunčano i osjetno toplije, ali uz mogućnost pljuskova. U subotu zamjetno svježije i promjenjivo, povremeno kiša, moguće i nevrijeme. U nedjelju opet sunčano, popodne s umjerenom naoblakom, no uglavnom suho i mnogima ugodno toplo.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!