I u utorak razmjerno hladno, ali uz rjeđe oborine i malo manje jaku buru

27.02.2023.

20:00

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"Do četvrtka nastavak zimskih uvjeta, osobito u unutrašnjosti, gdje će biti razmjerno hladno, uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak, te oblačno - u utorak uglavnom suho pa u srijedu i četvrtak opet češću susnježicu i slab snijeg. Na Jadranu promjenjivije, uz povremenu mjestimičnu kišu, pa i u obliku pljuskova, te i dalje prilično vjetrovito, uz jaku, u srijedu i olujnu buru, koja će potkraj četvrtka oslabjeti.

Od petka ponovno većinom suho, na Jadranu i djelomice sunčano, a za vikend je i u većini unutrašnjosti velika vjerojatnost sunčanih razdoblja.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I u utorak razmjerno hladno, ali uz rjeđe oborine i malo manje jaku buru

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno oblačno, ali bez oborina. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 1 °C, a dnevna između 3 i 5 °C.

Podjednaka temperatura zraka i u središnjoj Hrvatskoj, uz također većinom oblačno vrijeme, tek ponegdje uz mogućnost za malo snijega. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu
djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom te uglavnom bez oborina. U gorju i dalje zimski uvjeti - većinom hladno i oblačno, ponegdje uz malo snijega. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a uz obalu će puhati jaka, podno Velebita i olujna bura pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od -4 do -2 °C, na moru između 3 i 6 °C. Najviša dnevna od -1 do 1 °C, uz obalu između 5 i 8 °C.

U Dalmaciji
promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Povremeno će mjestimice pasti malo kiše, osobito prema otvorenom moru. Puhat će umjerena i jaka bura. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 2 °C, uz obalu između 6 i 9 °C. Najviša dnevna u unutrašnjosti od 7 do 10 °C, na moru između 11 i 15 °C.

Na jugu Hrvatske
podjednaka temperatura, kao i promjenljiva naoblaku. Mjestimice još pasti i malo kiše. Puhat će umjerena bura i istočnjak."

Do četvrtka još oborine i olujna bura pa stabilnije


"Idućih dana u unutrašnjosti i dalje većinom oblačno. U srijedu i četvrtak mjestimice susnježica i slab snijeg, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. U petak većinom bez oborina, ponegdje uz sunčana razdoblja.

Na Jadranu u srijedu i četvrtak
promjenjivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. U petak djelomice sunčano, ponegdje uz mogućnost za malo kiše i to uglavnom na južnom dijelu. Puhat će jaka, u srijedu i olujna bura, koja će potkraj četvrtka oslabjeti.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i  agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, a i meteorološko-prometna prognoza koja se pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!