U petak ponegdje malo oborine, na kopnu i poledice, pa razvedravanje

27.01.2022.

18:16

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

"Do kraja tjedna temperatura će većinom malo porasti, osobito na kopnu, gdje će biti umjerene, pa i povećane naoblake, u petak samo mjestimice i slabe oborine na granici kiše i snijega, pa je u noći i ujutro potreban oprez zbog moguće poledice, osobito na istoku. I na Jadranu u petak oblačnije, ponegdje uz malo kiše, osobito na otocima, a za vikend uglavnom suho i prevladavajuće sunčano, većinom u subotu uz lokalno jaku buru s olujnim udarima.

Početkom novoga tjedna s jugom dolazi više oblaka i povremena kiša, a zatim u utorak opet jaka, na udare i olujna bura. Na kopnu će osim mjestimične kiše biti i snijega, koji će ponajprije u gorju stvarati i novi snježni pokrivač.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak ponegdje malo oborine, na kopnu i poledice, zatim razvedravanje i zatopljenje

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U prvom dijelu petka na istoku Hrvatske oblačno, mjestimice uz slabu oborinu na granici kiše i snijega, koja se može smrzavati na hladnom tlu, pa oprezno zbog moguće poledice. Popodne razvedravanje. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadnjak.

I ponegdje u središnjoj Hrvatskoj umjeren sjeverozapadni vjetar i pritom oblačnije noću i ujutro, zatim sa zapada postupno razvedravanje. Vrlo slabe oborine moguće su tek rijetko. Najniža temperatura između -4 i -2 °C, a najviša 6 ili 7 °C.

Ujutro će i na sjevernom Jadranu i u gorju još biti promjenjive naoblake, samo ponegdje moguće i vrlo slabe kiše, u gorju i susnježice. Poslijepodne sunčanije, ali lokalno je uz granicu s Bosnom i Hercegovinom moguće malo oborine na granici kiše i snijega. Na moru će puhati umjeren sjeverozapadnjak, od sredine dana lokalno i jaka bura i tramontana.

U Dalmaciji će bura i tramontana povremeno imati i olujne udare. I pritom promjenjivo, mjestimice uz kišu, ali samo povremeno i u malim količinama. U unutrašnjosti ujutro temperaturni "minusi", a na obali najniža temperatura uglavnom između 4 i 8 °C. Najviša od 10 do 12 °C.

Podjednaka temperatura i vremenska slika i na jugu Hrvatske. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice će biti slabe kiše. Puhat će većinom umjerena bura, u drugom dijelu dana ponegdje i jaka, navečer lokalno moguće i s olujnim udarima."

Za vikend razmjerno stabilno pa promjenjivije

"Za vikend će prevladavati sunčano, na Jadranu uz većinom umjeren sjeverozapadnjak, u subotu samo prolazno i mjestimično jaka bura i tramontana. Početkom novoga tjedna zapuhat će jugo te će biti oblačnije, mjestimice uz kišu.

Oborina će u novome tjednu biti i u većini unutrašnjosti, a ponajprije u gorju može se stvoriti i novi snježni pokrivač. A prije toga - vikend će proteći uz uglavnom suho vrijeme i izmjenu sunčanih i oblačnih razdoblja. U nedjelju će s jugozapadnjakom temperatura danju porasti i iznad 10 °C", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!