I u utorak većinom vruće, sparno i nestabilno

26.07.2021.

17:58

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HRT / HRT

"Tjedan će obilježiti vrućina, osobito u utorak i sparina, na kopnu uz mogućnost lokalnih pljuskova, uglavnom na zapadu. Od sredine tjedna pretežno sunčano, u nekim krajevima i vedro - pravo ljetno vrijeme.

Premda će na Jadranu vjerojatno mnogima biti podnošljivije zbog blizine mora, svakako valja obratiti pozornost na mjestimice vrlo tople noći, tijekom kojih se temperatura neće spuštati ispod 25 °C, osobito u Dalmaciji. Stoga je i dalje na snazi upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje, osobito kod osjetljivih skupina ljudi, pa aktivnosti tome valja prilagoditi.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ.


U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

I u utorak vruće, sparno i nestabilno

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "I u utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, vruće i sparno, uz najvišu temperaturu uglavnom između 32 i 34 °C. Mala vjerojatnost za lokalne pljuskove postoji uglavnom u zapadnoj Slavoniji.

I u središnjoj Hrvatskoj će mnogima biti sparno, uz umjerenu naoblaku i temperaturu iznad 30 °C. Vjerojatnost za kratkotrajnu kišu ili poslijepodnevne pljuskove postoji uglavnom uz granicu sa Slovenijom, moguće i u Moslavini i Pokuplju.

Najveća vjerojatnost za poslijepodnevne pljuskove, lokalno moguće i izraženije, postoji u Gorskom kotaru te na sjevernom Jadranu, ponajprije u unutrašnjosti Istre i na širem riječkom području. Bit će djelomice sunčano i u mnogim krajevima vruće, a vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, na moru i jugo pa će na obali i noć biti topla.

Vrlo topla noć i jutro i na srednjem Jadranu, ponegdje i južnije, pa će na snazi biti upozorenje na veliku opasnost od toplinskog vala. Danju barem djelomice sunčano i vruće, uz slabo do umjereno jugo, u početku prema otvorenom i jako pa će i more biti umjereno valovito. Slab do mjeren jugozapadni vjetar puhat će u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će biti i najtoplije, kao i u zaobalju južnog Jadrana."

I dalje većinom vruće


"Vrućina se na kopnu nastavlja i sljedećih dana uz umjerenu do veliku, u unutrašnjosti Dalmacije i vrlo veliku opasnost od toplinskog vala. Prevladavat će sunčano, uz većinom slab jugozapadni vjetar.

Vruće će biti i na Jadranu, a i noći će, osobito u Dalmaciji, ponegdje biti i vrlo tople. Osvježenje se može potražiti u moru čija će temperatura biti većinom između 24 i 27 °C. Puhat će uglavnom slab vjetar s mora.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!