I u petak još razmjerno toplo, ali prema kraju dana sve nestabilnije

26.05.2022.

22:06

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"U petak barem djelomice sunčano, uglavnom u zapadnim krajevima unutrašnjosti uz lokalne pljuskove. Navečer i u noći na subotu sa sjevera jače naoblačenje s kišom.

Tijekom vikenda promjenjivo, u kopnenom području i pretežno oblačno, često s kišom, pa i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, te uz osjetan pad temperature zraka, posebice u unutrašnjosti. Zapuhat će većinom jaka bura, gdjegod i olujna, koja će u drugom dijelu nedjelje slabjeti.

U ponedjeljak razvedravanje, još ponegdje s kišom, a od utorka pretežno sunčano i vrlo toplo.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

I u petak još razmjerno toplo, ali prema kraju dana sve nestabilnije

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U petak u istočnim hrvatskim krajevima pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće. Poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka ponegdje može biti rijetkih pljuskova, i to uglavnom u zapadnoj Slavoniji. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, a najviša dnevna između 28 i 30 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će lokalni pljuskovi biti češći. Potkraj dana sa sjevera jače naoblačenje s kišom. Vjetar većinom slab.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i vrlo toplo. U gorskim krajevima uz umjeren razvoj oblaka mjestimice može biti pljuskova i grmljavine. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 13 °C, uz obalu između 16 i 21 °C. Najviša dnevna od 24 do 27 °C, na moru između 27 i 29 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, samo ponegdje s umjerenom i povećanom naoblakom. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 18 °C, uz obalu između 19 i 22 °C. Najviša dnevna između 27 i 31 °C.

Podjednako vrlo toplo i vruće te većinom sunčano bit će i na jugu Hrvatske. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni."

Za vikend osjetna promjena

"U subotu i nedjelju u unutrašnjosti većinom oblačno s kišom, uz osjetan pad temperature zraka. Potkraj nedjelje i u ponedjeljak djelomično razvedravanje sa sjeverozapada, ali još ponegdje uz kišu, osobito na istoku i u gorju.

Na Jadranu u subotu djelomice sunčano, na sjevernom dijelu potkraj dana ponegdje uz pljuskove. U nedjelju promjenjivo i nestabilno povremeno s pljuskovima i grmljavinom. U ponedjeljak djelomice sunčano, na jugu još ponegdje uz pljuskove. U subotu će na sjevernom i srednjem dijelu jačati bura koja će navečer i u nedjelju prijepodne biti jaka i olujna, a zatim će oslabjeti. Na južnom dijelu puhat će većinom umjereno jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!