22:10 / 26.05.2021.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U četvrtak oblačnije, uz mjestimičnu kišu osobito navečer

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HRT / HRT

"I dok se mnogi i dalje pitaju kad će nastupiti dugotrajnije stabilnije i toplije vrijeme, mi meteorolozi ne odustajemo od promjenljivog. Nije da ga želimo, ali nažalost, uz neprekidnu ciklonalnu aktivnost nad Europom, k nama često prodire hladniji i vlažniji zrak i ne može se prognozirati diljem Hrvatske duža stabilizacija. Tako će ostati sve do kraja svibnja u većini kopnenih krajeva i dijelu sjevernog Jadrana, a idući tjedan kiše će vrlo vjerojatno biti i u južnijim krajevima - do tada suhim, pa i pretežno sunčanim.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U četvrtak oblačnije, uz mjestimičnu kišu osobito navečer

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U četvrtak u istočnoj Hrvatskoj neće biti vedro, no još će biti suho i veći dio dana djelomice sunčano. A u noći na petak jače naoblačenje s kišom. Vjetar uglavnom slab sjeverni i najviša temperatura oko 23 °C.

Djelomice sunčano u četvrtak i u središnjoj Hrvatskoj. Poslijepodne je na zapadu moguć lokalni pljusak, no češće kiše i grmljavine većinom će biti navečer i u noći. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najniža temperatura od 6 do 9 °C, a dnevna podjednaka kao u srijedu - između 20 i 23 °C.

Najsvježije i u četvrtak ujutro u gorskoj Hrvatskoj, te također djelomice sunčano, poslijepodne uz mogućnost lokalnog pljuska. Na sjevernom Jadranu veći dio dana pretežno sunčano. Navečer i osobito u noći jače naoblačenje s kišom i grmljavinom, pogotovo u Gorskome kotaru. Vjetar slab, na moru do umjeren zapadni, a krajem dana jaka bura. Najviša temperatura uglavnom od 19 do 24 °C.

U Dalmaciji i dalje najtoplije - danju i do 25 °C, ujutro na obali i do 18 °C, a u zaobalju svježije. Pritom će prevladavati sunčano, u početku s umjerenom naoblakom. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i zapadni, more malo i umjereno valovito.

Isti vjetar puhat će i na jugu Hrvatske, uz more većinom umjereno valovito. Do sredine dana djelomice sunčano, a poslijepodne sunčanije. Najviša temperatura od 23 do 25 °C."

I dalje promjenjivo

"U petak ujutro na istoku Hrvatske još malo kiše, a danju u unutrašnjosti djelomice sunčano uz moguće rijetke pljuskove. Podjednako najvjerojatnije i u subotu, zatim većinom oblačno i povremeno kiša, osobito na zapadu. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Ujutro temperatura viša, dnevna pak u petak i osobito u nedjelju opet niža.

Na Jadranu i u iduća dva dana većinom sunčano, a u nedjelju naoblačenje s kišom, ponajprije na sjevernom dijelu. Puhat će slaba i umjerena bura, u prvom dijelu petka i nedjelje podno Velebita i jaka. U popodnevnim satima sjeverozapadnjak i zapadnjak. U Dalmaciji će biti najviše topline.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!