I u srijedu većinom promjenjivo, ponegdje uz kišu, na jugu sunčanije

26.04.2022.

18:13

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"I u srijedu će mjestimice biti kiše, a lokalno su vrlo vjerojatni i pljuskovi praćeni grmljavinom.

Od četvrtka do potkraj tjedna ipak stabilnije i sunčanije, uz malo svježija jutra, no i dalje se lokalno ne može potpuno isključiti vjerojatnost za pokoju kap kiše. Za sada posvuda suh i s najmanje oblaka bit će petak koji će na Jadranu proteći uz vedro vrijeme i sve slabiju buru, samo ponegdje uz olujne udare.

Početkom svibnja raste vjerojatnost za ponovno promjenjivije dane.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u srijedu većinom promjenjivo, ponegdje uz kišu, na jugu sunčanije

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "I srijeda će na istoku Hrvatske proteći uz promjenjivo vrijeme. Mjestimice će padati kiša, a lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Zapuhat će umjeren sjeverozapadnjak uz koji će dnevna temperatura biti malo niža nego u utorak, oko 17 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će već od jutra puhati umjeren sjeverni vjetar. Bit će povremene kiše, osobito u noći praćene grmljavinom. Od sredine dana oblaka će biti manje, no i dalje su lokalno mogući povremeni pljuskovi.

U gorju promjenjivo oblačno, a na sjevernome Jadranu sunčana razdoblja bit će češća i dulja, osobito od sredine dana. No i dalje nestabilno uz mjestimičnu kišu, lokalno i grmljavinu. U gorju će zapuhati umjeren sjeveroistočnjak, a na obali bura koja će prema kraju dana jačati pa će i more sve češće biti umjereno valovito.

Bura će krajem dana zapuhati i u Dalmaciji, no veći dio srijede puhat će uglavnom umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Premda većinom sunčano, popodne u unutrašnjosti uz lokalno više oblaka može biti ponekog pljuska. Jutarnja temperatura od 9 do 14 °C, ponegdje u unutrašnjosti malo niža, a dnevna do 22 °C.

Na jugu Hrvatske vjerojatnosti za kišu nema, štoviše bit će sunčano, čak i vedro uz povremeno umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak te najvišu dnevnu temperaturu između 20 i 23 °C."

Slijede stabilniji dani

"Idući dani na Jadranu će biti stabilni i sunčani. No četvrtak razmjerno vjetrovit uz mjestimice jaku buru, posebice podno Velebita s olujnim udarima. U petak će bura postupno slabjeti, ali još će osobito do podnevna biti i olujnih udara.

Stabilnije i na kopnu. Ipak, osobito u četvrtak, ne može se lokalno isključiti poneka kap kiše. Mjestimice umjeren sjeveroistočnjak za vikend će oslabjeti, a dnevna temperatura malo porasti, no jutro će biti razmjerno svježe.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!