U četvrtak najprije česta magla i niski oblaci zatim barem djelomice sunčano

26.01.2022.

19:47

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

"Najhladnija siječanjska jutra su iza nas, ali dugotrajni niski oblaci, ponegdje i magla, otežavaju Suncu dnevno zagrijavanje pa se nastavlja dojam hladnoće. Premda će biti sve manje izražen, i dalje na kopnu valja pripaziti zbog poledice i mraza.

Pritom će u ostatku tjedna biti djelomice sunčano i prevladavajuće suho vrijeme, samo ponegdje uz malo kiše, u gorju i susnježice u petak, na istoku i u nedjelju. Na Jadranu će mjestimice puhati umjeren sjeverozapadni vjetar i bura, u subotu lokalno i jaka.

Početkom novoga tjedna samo prolazno jugo, ali posvuda i povećanje vjerojatnosti za kišu, u unutrašnjosti ponegdje i snijeg.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak najprije česta magla i niski oblaci zatim barem djelomice sunčano

Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs.: "U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano. Ujutro uz rijeke može biti i magle. Slab do umjeren sjeverozapadnjak popodne će okrenuti na jugozapadni vjetar. Ujutro od -5 do -1 °C, danju između 5 i 8 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano i mirno, ujutro hladno, ponegdje i oko -5 °C. Lokalno je moguća magla. Dnevna će temperatura uglavnom biti osjetno viša nego u srijedu - od 6 do 8 °C.

Podjednake dnevne vrijednosti i u djelomice sunčanom gorju, gdje ujutro treba računati na hladnoću i temperaturu i oko -8 °C. Promjenjive naoblake bit će na sjevernom Jadranu, a jutarnja magla osobito je izgledna na moru i zapadnoj obali Istre. Vjetar slab, danju umjeren sjeverozapadni i zapadni, uz temperaturu zraka oko 10 °C.

U barem djelomice sunčanoj Dalmaciji danju od 9 do 13 °C, a ujutro u unutrašnjosti između -4 i 0, na obali od 1 do 6 °C, uz burin. Kasniji uglavnom umjeren sjeverozapadnjak bit će izraženiji prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru.

Najsunčanije će biti na jugu Hrvatske. Ujutro ponegdje umjerena bura, a danju vjetar većinom slab. Mraz je moguć samo u unutrašnjosti, dok će uz more najniža jutarnja temperatura zraka biti oko 6 °C. Danju najviša oko 12 °C."

U petak ponegdje slabe oborine, a za vikend stabilnije


"Na kopnu će idućih dana biti prevladavajuće suho, djelomice sunčano i malo toplije. S promjenjivom naoblakom malo kiše ili u gorju susnježice može biti u petak te na istoku u nedjelju.

Na Jadranu u petak
promjenjivo oblačno, osobito u Dalmaciji mjestimice sa slabom kišom, a na sjevernom dijelu maglom. Za vikend uglavnom sunčano, posebice u subotu. Bura u petak većinom umjerena, u subotu na jugu ponegdje i jaka, a u nedjelju većinom do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar. Temperatura se neće bitnije mijenjati i bit će primjerena dobu godine.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!