I u ponedjeljak južina, kiša česta, mjestimice i obilna

25.09.2022.

19:47

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

I u novome tjednu bit će promjenjivo, gotovo posvuda uz svakodnevna sunčana razdoblja, ali i uz čestu kišu, povremeno i u obliku lokalno obilnih pljuskova s grmljavinom, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Osim što će biti kišovitije, na Jadranu će biti i vjetrovitije nego u većini unutrašnjosti, uz prevladavajuće umjereno i jako jugo i jugozapadni vjetar, gdjekad i južni. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati. 

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a, i koja se zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u ponedjeljak južina, kiša česta, mjestimice i obilna

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, osobito poslijepodne i u obliku pljuskova. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 14 °C, a najviša dnevna između 17 i 19 °C.

Podjednaka temperatura zraka i u središnjoj Hrvatskoj, prijepodne uz više oblaka i kišu, ponegdje i u obliku pljuskova, a poslijepodne će biti i sunčanih razdoblja. Vjetar većinom slab.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, ponegdje i jače izraženim i pljuskovima s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 °C, uz obalu između 16 i 18 °C. Najviša dnevna od 14 do 16 °C, na moru između 20 i 22 °C.

Promjenjivo i nestabilno bit će i u Dalmaciji, često s pljuskovima s grmljavinom. Ponegdje je moguće i jače izraženo olujno nevrijeme uz obilnu oborinu. Puhat će povremeno umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 15 °C, na moru između 17 i 19 °C, a najviša dnevna uglavnom od 19 do 22 °C.

I na jugu Hrvatske podjednaka tempratura zraka, uz pljuskove s grmljavinom, te umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar."

I dalje promjenjivo

"U utorak i četvrtak u unutrašnjosti i dalje promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, mjestimice moguće i obilnijim pljuskovima. U srijedu djelomice sunčano i uglavnom suho. Vjetar većinom slab, u srijedu mjestimice i umjeren južni i jugozapadni.

Na Jadranu idućih dana promjenjivo i nestabilno s čestim pljuskovima, koji osobito u utorak i četvrtak mjestimice mogu biti jače izraženi. Puhat će umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, a u srijedu i četvrtak većinom jugo." prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!