U četvrtak razmjerno toplo, u početku ponegdje kiša, pa razvedravanje

25.05.2022.

17:03

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon srijede, na kopnu vruće i u drugom dijelu dana nestabilne, slijede dva stabilnija dana, u četvrtak u većini krajeva i prolazno niža temperatura.

Jače osvježenje za vikend, koji će biti većinom oblačan, s povremenom kišom, lokalno i izraženijim pljuskovima s grmljavinom, osobito u nedjelju u Dalmaciji.Pritom će u subotu najprije na sjevernom Jadranu zapuhati jaka bura pa podno Velebita tijekom vikenda treba računati i na poteškoće u prometu.

Prognoze za idući tjedan nisu još dovoljno pouzdane pa planiranje aktivnosti najbolje odgodite.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A za kraj emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" pripremio je i sažetu analizu temperature zraka ovog iznadprosječno toplog svibnja i najavio osjetno hladnija posljednja četiri svibanjska dana.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Tomislav Kozarić, Foto: Vrijeme/HRT
Tomislav Kozarić, Foto: Vrijeme/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U četvrtak razmjerno toplo, u početku ponegdje kiša, pa razvedravanje

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U četvrtak ujutro u istočnoj Hrvatskoj još će mjestimice biti kiše, moguće i grmljavine. U nastavku dana smanjenje naoblake pa će poslijepodne biti sunčanije. Vjetar većinom slab, a najviša dnevna temperatura oko mnogo ugodnijih 26 °C.

U prvom dijelu četvrtka u središnjoj Hrvatskoj umjereno do znatno oblačno, a poslijepodne više sunčana vremena. Najniža jutarnja temperatura podjednaka kao u srijedu, a najviša dnevna niža - bit će od 24 do 27 °C.

Na zapadu zemlje pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Prijepodne u gorskim predjelima više oblaka, a poslijepodne je moguć lokalni pljusak, u Lici i grmljavina. Vjetar većinom slab, na sjevernom Jadranu u prvom dijelu četvrtka ponegdje umjerena bura. Ujutro temperatura od 12 °C u gorju do 21 °C na moru, a danju u Gorskome kotaru i Lici do 25 °C, na obali do 30 °C.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano. Slabo i umjereno jugo sredinom dana duž obale će okrenuti na jugozapadnjak. More malo do umjereno valovito. Noć će uz more mjestimice opet biti topla, a najviša dnevna temperatura zraka između 26 i 31 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske. Prevladavat će sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Prijepodne će puhati umjereno jugo uz umjereno valovito more, a poslijepodne mirnije."

U petak još razmjerno toplo i barem djelomice sunčano pa oblačnije, kišovitije, svježije

"U petak u unutrašnjosti sunčanije i prolazno toplije. Navečer mjestimice pljuskovi prije zamjetne promjene vremena za vikend. Naime u subotu i nedjelju bit će većinom oblačno, povremeno s kišom, te izraženim osvježenjem, a zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu djelomice sunčano, osobito u petak, a u subotu uglavnom navečer lokalni pljuskovi i grmljavina, ponajprije na sjeveru. Tijekom oblačnije nedjelje bit će ih osobito u Dalmaciji, ponegdje vjerojatno i izraženiji. U subotu će duž većeg dijela obale zapuhat umjerena i jaka bura uz pad temperature.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!