Srijeda većinom suha, u Dalmaciji i sunčana, sjevernije česta magla, oblaci

25.10.2022.

20:44

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Idućih dana vrijeme se stabilizira, stvara se temperaturna inverzija te će magla i niski oblaci biti česti, u nizinama ponegdje i dugotrajni. Otežavat će promet, a nekima i smetati. Bit će ih i mjestimice na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. U gorskim predjelima moglo bi biti toplije nego u nizinama gdje dnevna temperatura zraka uglavnom neće prelaziti 21 °C. No, na Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije i Istre dosezat će i 25 °C, a na suncu će osjet topline biti i veći. Tomu će doprinijeti i većinom slab vjetar.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Srijeda većinom suha, u Dalmaciji i sunčana, a sjevernije česta magla i niski oblaci

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Prvi dio srijede u Slavoniji, Baranji i Srijemu proteći će uz maglu i niske oblake. U drugom dijelu dana sunčanije, no uz umjerenu naoblaku lokalno može pasti i vrlo malo kiše. Vjetar slab. Najniža jutarnja temperatura od 8 do 10 °C, a najviša dnevna oko 20 °C.

Isto takvo vrijeme i u središnjoj Hrvatskoj. Uglavnom suho, no magla i niski oblaci mogli bi se zadržati i dulje nego na istoku te mjestimice utjecati i na dnevnu temperaturu koja bi tada ostala niža. Ujutro pak između 8 i 11 °C.

I na sjevernom Jadranu te u gorskim predjelima u noći i prijepodne često niski oblaci, ponegdje i magla, a zatim sunčano uz malu i umjerenu naoblaku. Mjestimice može biti i koje kapi kiše. Vjetar većinom slab, more mirno. Poslijepodnevna temperatura uglavnom između 19 i 23 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano uz slab do umjeren sjeverozapadnjak, duž obale poslijepodne i jugozapadnjak, a more pritom mirno do malo valovito. Najviša temperatura zraka između 23 i 25 °C, i to u hladu.

Sunčanog vremena i dnevne topline neće nedostajati ni na jugu Hrvatske, a umjeren sjeverozapadnjak uglavnom će puhati na otvorenom moru koje poslijepodne može biti i umjereno valovito. Jutarnja temperatura oko 16 °C, a u zaobalju niža od 12 °C."

U nastavku tjedna stabilno

"U nastavku tjedna sasvim stabilno. Na kopnu će često biti magle i niskih oblaka, u središnjim predjelima i dugotrajnih, a pritom može biti i rosulje. Sunčanog vremena će uglavnom biti u popodnevnim satima. Dnevna temperatura u nizinama uglavnom neće prelaziti 21 °C i ponajprije će ovisiti o dugotrajnosti magle. U gorju bi moglo biti i toplije nego u nizinama, a posebno će u toplini uživati u unutrašnjosti Dalmacije i Istre.

I na Jadranu će ujutro ponegdje biti magle i niskih oblaka, najvjerojatnije uz obalu sjevernog i dijela srednjeg, ali će i dalje prevladavati sunčano i danju toplo, štoviše podosta toplije od prosjeka. Vjetar većinom slab do umjeren sjeverozapadni, osobito na otvorenome moru.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!