U subotu promjenjivo, povremeno kiša i grmljavina, danju hladnije

24.03.2023.

19:51

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

"Subota će biti promjenjiva, s kišom i grmljavinom, uglavnom na sjevernom Jadranu i u većini unutrašnjosti, gdje će biti i osjetno hladnija od prošlih dana.

U nedjelju prolazno stabilnije i malo toplije nego u subotu, uz umjeren jugozapadnjak, na Jadranu često jako jugo i južni vjetar, ali već navečer slijedi novo jače naoblačenje. Kiše, osobito na Jadranu i u obliku izraženih pljuskova s grmljavinom, bit će ponajviše u hladniji ponedjeljak kad će zapuhati umjeren i jak, na udare ponegdje i olujni sjeverni vjetar, na većini Jadrana još jača bura i tramontana. U gorju može pasti i snijeg.

U utorak postupno smirivanje, ali popodne na kopnu još pokoji lokalni pljusak. Ujutro će biti mraza, koji je moguć i u danju topliju srijedu, kada će opet zajužiti.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Zbog zamjetne promjene vremena DHMZ je objavio i posebno priopćenje.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U subotu promjenjivo, povremeno kiša i grmljavina, danju hladnije

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "Subota će na istoku Hrvatske biti promjenjivo i pretežno oblačna, mjestimice s kišom i grmljavinom. Umjeren jugozapadni i zapadni vjetar okrenut će na sjeverozapadni i sjeverni. Dnevna temperatura bit će između 13 i 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
danju još svježije od 13 do 15 °C. Bit će promjenjivo, kiša osobito prijepodne, moguće i u obliku pljuskova s grmljavinom. Popodne će zapuhati umjeren sjeverni vjetar. Krajem dana razvedravanje sa zapada.

I na zapadu promjenjivo s kišom i grmljavinom. U najvišim gorskim predjelima moguć je snijeg. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, na sjevernom Jadranu popodne i sjeverozapadni. More malo i umjereno valovito. Najviša temperatura od 10 do 15 °C, na moru do 16 °C.

U Dalmaciji
djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, moguć je poneki lokalni pljusak, izglednije u unutrašnjosti. Umjereno jugo i jugozapadni vjetar, popodne ponegdje u okretanju na zapadni. Najniža temperatura zraka od 8 do 14 °C, a najviša između 15 i 19 °C.

Većinom suho i djelomice sunčano zadržat će se na krajnjem jugu Hrvatske, uz tek malu vjerojatnost za neki kraći lokalni pljusak. Puhat će umjeren južni vjetar i jugo, a danju će biti samo malo manje toplo nego u petak."

Slijede promjenjivi dani


"Veći dio nedjelje na kopnu bez kiše, a navečer jače naoblačenje. Ponedjeljak promjenjiv i kišovit, zapuhat će jak sjeverni vjetar i osjetno će zahladjeti pa će u gorju biti i snijega. U utorak danju još hladnije, ujutro ponedje s mrazom, te postupno smirivanje vremena.

Na Jadranu
promjenjivo i vjetrovito. Jako i olujno jugo i oštro u ponedjeljak će zamijeniti bura i tramontana. Mjestimične kiše na sjeveru može biti već u drugom dijelu subote, a u ponedjeljak posvuda češća, ponegdje i obilnija, praćena grmljavinom. U utorak razvedravanje. Zahladjet će, osobito danju na sjevernom dijelu, a i jutra će biti manje topla.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!