U subotu toplije i vjetrovitije, malo kiše u gorju i na sjevernom Jadranu

23.09.2022.

22:04

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon većinom sunčanog i ujutro prohladnog petka - prvog dana kalendarske ili astronomske jeseni, od vikenda slijedi prevladavajuće umjereno, gdjekad i jako jugo i jugozapadnjak, na Jadranu još mjestimice i južni vjetar, te porast ne samo temperature zraka, nego i naoblake. Pritom i povremena kiša, u subotu u gorju i na sjevernom Jadranu, od nedjelje gotovo posvuda, ponegdje i obilnija te praćena grmljavinom, pri čemu su moguća i grmljavinska nevremena. No, prema sredini novog tjedna bit će i sve duljih sunčanih razdoblja, a kiša sve rjeđa.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju vremenske prognoze dodatno je komentirala:

"Planirate li za vikend boravati na otvorenom, svakako je povoljnija subota, a u nedjelju i u ponedjeljak pratite vremensku prognozu i upozorenja na opasne vremenske pojave, osobito na Jadranu i predjelima uz njega."

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu toplije i vjetrovitije, malo kiše u gorju i na sjevernom Jadranu

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Subotnje će jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom sunčano. Uz obale rijeka moguća je kratkotrajna magla, a u nastavku dana umjerena naoblaka te slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar.

Od sredine dana umjerenog jugozapadnjaka bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Nakon barem djelomice sunčanog jutra, gdjegod i uz maglu, oblaka će biti sve više, osobito na zapadu.

Najviše oblaka bit će u gorju i na sjevernom Jadranu. Prema noći raste vjerojatnost za kišu, ponajprije na širem riječkom području i u Gorskom kotaru. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak, povremeno i jak, dok će na sjevernom Jadranu puhati i južni vjetar te jugo.

Umjereno jugo zapuhat će i u Dalmaciji te jačati prema kraju dana, pa će na sjeveru ponegdje jugo biti i jako. Jutro većinom sunčano, no zatim postupan porast naoblake.

Sunčani sati bit će najčešći na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će oblaci tek prema noći dominirati nebom. Uz slab i umjeren južni vjetar i jugo more malo do umjereno valovito."

Slijede oblačniji i kišovitiji dani


"Nedjelja će u unutrašnjosti biti oblačna, ujutro i osjetno toplija od dosadašnjeg dijela tjedna. Povremeno će padati kiša, najmanje vjerojatno u Slavoniji, Baranji i Srijemu, dok su u Gorskom kotaru i Lici lokalno moguće obilnije oborine praćene grmljavinom. Od ponedjeljka sunčana razdoblja, no u unutrašnjosti Dalmacije valja računati na mogućnost grmljavinskog nevremena. Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, a temperatura zraka bez izražene promjene.

Ni na Jadranu se vrijednosti temperature neće znatnije mijenjati. Uz promjenjivu naoblaku povremeno će padati kiša, mjestimice obilna i uz gmljavinu - u oblačniju nedjelju na sjevernom Jadranu, a u ponedjeljak u Dalmaciji. Bit će razmjerno vjetrovito uz umjereno i jako jugo te južni vjetar, koji će u utorak okrenuti na jugozapadnjak.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!