U srijedu toplije, uz više sunčanog vremena, ali još ponegdje i kiša

23.08.2022.

16:22

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Iako je kiša dobrodošla zbog dugotrajne suše, mnogi u unutrašnjosti bi vjerojatno željeli i ponešto sunčanog vremena s obzirom da smo još u ljetu. Od srijede će ga na kopnu biti sve češće, no bit će nestabilno, pa i dalje treba računati na mjestimice kišu, praćenu i grmljavinom, uglavnom sredinom dana i poslijepodne. I temperatura zraka će porasti, kao i na Jadranu, gdje će biti i vruće, pogotovo u četvrtak i petak. Tijekom vikenda vjerojatnost ponekog pljuska i grmljavine raste i na Jadranu, gdje će do tada biti mala, uz prevladavajuće sunčano vrijeme te slabu i umjerenu buru pa zapadnjak i sjeverozapadnjak. No, valja upozoriti da će podno Velebita još i u srijedu biti olujnih udara bure.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu toplije, uz više sunčanog vremena, ali još ponegdje i kiša

 Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu toplije nego početkom tjedna, premda i dalje promjenjivo oblačno. Mjestimična kiša uglavnom u drugom dijelu dana, kad će na istoku vjerojatno biti i pljuskova s grmljavinom. Najniža jutarnja temperatura oko 17 °C, a najviša dnevna oko 26 °C.

Uz sunčana razdoblja u središnjoj Hrvatskoj dnevna temperatura zraka porast će i do 27 °C, a ujutro će biti oko 16 °C, ponegdje uz moguću maglu. S promjenjivom naoblakom lokalno će vjerojatno pasti i malo kiše. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni.

Podjednako vrijeme i u gorskoj Hrvatskoj, dok će na sjevernom Jadranu prevladavati sunčano. Puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima, a na otvorenom moru popodne i sjeverozapadnjak. Najviša temperatura zraka u Lici i Gorskom kotaru od 21 do 24 °C, a na sjevernom Jadranu od 28 do 31 °C.

U Dalmaciji najviša dnevna temperatura zraka najčešće oko 30 °C, a bit će barem djelomice sunčano. Jačih razvoja oblaka, uz moguć lokalnih pljuskova i grmljavine, bit će ponajprije u unutrašnjosti. U noći i ujutro slaba i umjerena bura, od sredine dana zapadni i sjeverozapadni vjetar, prema jugu duž obale i jugozapadni.

Jutro će u srijedu najtoplije biti na jugu Hrvatske, na obali ponegdje i do 25 °C, a najviša temperatura zraka u dolini Neretve može dosezati i 32 °C. Još neće biti stabilno pa nakon većinom sunčanog prijepodneva slijede razvoji oblaka i mogućnost grmljavinskog pljuska. Ujutro slaba i umjerena bura, a zatim zapadnjak i sjeverozapadnjak."

Sljedećih dana toplije, ali i dalje nestabilno

"U nastavku tjedna u unutrašnjosti više sunčanih razdoblja i još malo toplije, ali i dalje nestabilno. Uglavnom će sredinom dana i poslijepodne biti lokalne kiše i pljuskova s grmljavinom.

Na Jadranu će prevladavati sunčano i vruće, no ne i posve stabilno. Pokoji pljusak s grmljavinom duž obale je moguć osobito tijekom vikenda, a do tada će još puhati bura i sjeverozapadni vjetar.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!