U nedjelju mnogima podnošljivije, ali ponegdje nestabilno

23.07.2022.

18:02

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Vremenska prognoza za 24.7.2022.

Vremenska prognoza za 24.7.2022.

Foto: HTV / HRT

"Val izražene vrućine u većini kopnenih hrvatskih krajeva u nedjelju će prekinuti lokalni pljuskovi te umjeren sjeverni vjetar. Vruće i sparno bit će ponovno tijekom sunčanog ponedjeljka, no već s utorka na srijedu stiže još jedan prodor nestabilnog zraka s pljuskovima i grmljavinom. Kao i u nedjelju pljuskovi će biti lokalni, pa će dugo priželjkivana kiša opet ponegdje izostati.

Do Jadrana kiša najvjerojatnije neće stići, barem ne u količini potrebnoj za znatnije ublažavanje posljedica suše. I dalje će biti sunčano i stabilno uz tople noći i vruće dane, no sredinom tjedna vrućina će ipak malo popustiti. Zapuhat će i bura, mjestimice i jaka, a poneki pljusak ipak bi se mogao pojaviti na sjeveru Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U nedjelju će se u Slavoniji, Baranji i Srijemu lakše disati. Dnevna temperatura bit će 5 do 7 °C niža od subotnje - uglavnom od 30 do 32 . Prevladavat će sunčano, uglavnom u prvom dijelu dana s više oblaka i tek ponekim pljuskom i grmljavinom. Dan će dodatno olakšati i povremeno umjeren sjeverni vjetar.

I u središnjoj Hrvatskoj u prvom dijelu dana više oblaka uz poneki pljusak s grmljavinom, u sjevernijim dijelovima i jače izražen. Popodne stabilnije i pretežno sunčano. Puhat će umjeren sjeverni vjetar. Dnevna temperatura osjetno niža nego u subotu - uglavnom od 30 do 32 °C.

Poneki pljusak mogao bi se spustiti i do zapadnih predjela Hrvatske. Pritom su prijepodne izgledniji u Gorskom kotaru i Istri, a zatim je poneki moguć i u Lici. Ujutro će zapuhati bura, pod Velebitom i jaka, a popodne ponegdje okrenuti na jugozapadnjak. U gorju temperatura osjetno niža, dok će na moru i dalje na snazi biti najviši stupanj upozorenja na vrućinu.

Kao i mnogo puta ovog ljeta, nestabilnosti će zaobići Dalmaciju, gdje će i u nedjelju biti suho te sunčano i vrlo vruće. Uz obalu ujutro burin, danju sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Temperatura će biti neznatno niža, na moru između 33 i 36 °C, u unutrašnjosti do 39 °C.

I na jugu Hrvatske obilje sunca, a popodne i umjeren jugozapadni vjetar, pa će more mjestimice biti malo valovito. Dnevna temperatura zraka podjednaka subotnjoj ili malo niža - od 32 do 35 °C, u zaobalju do 38 °C."

U novome tjednu većinom manje vruće

"Novi tjedan na kopnu će početi stabilno i sunčano. Temperatura će porasti, a zbog vlage u zraku bit će i sparno. Novo prolazno osvježenje s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, moguće i nevremenom, stići će već u utorak. Ponekog pljuska u srijedu može biti i u unutrašnjosti Dalmacije.

Na Jadranu će toplinski val popustiti tek sredinom idućeg tjedna, a u utorak bi se pljuskovi s kopna mogli spustiti do sjevernog dijela. Popodne će i dalje puhati umjeren vjetar s mora, u ponedjeljak na sjeveru prolazno i bura, koja će jače zapuhati tek u srijedu, osobito pod Velebitom", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Svilčić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!