Badnjak većinom oblačan, ponegdje kiša, magla, iznadprosječno toplo

23.12.2022.

22:10

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Idući dani u većini kontinentalne Hrvatske bit će oblačni i magloviti te ne posve suhi - rosulje ili slabe kiše bit će osobito u subotu i utorak, a u gorju su moguće svakog dana. Sunčana razdoblja bit će češća od ponedjeljka. Vjetar slab i umjeren, uglavnom jugozapadni, u utorak prolazno sjeverni s kojim će stići malo hladniji zrak. No, temperatura će ostati iznadprosječno visoka za doba godine, jutarnja uglavnom iznad 0 °C, a danju od 10 do 15 °C.

Na Jadranu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ujutro mjestimice moguće i maglom. U često suhoj Dalmaciji kiše bi moglo biti u utorak, a gotovo svakog dana poneka kap može pasti na njezinu sjevernom dijelu te na oblačnijem sjevernom Jadranu. Vjetar slab ili umjereno jugo, a temperatura zraka bez znatnije promjene.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Badnjak većinom oblačan, iznadprosječno topao, ponegdje kiša, magla

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "Badnjak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno oblačan, povremeno sa slabom kišom, mjestimice s maglom. Vjetar slab te umjeren jugozapadni i zapadni. Temperatura će uglavnom biti od 3 do 8 °C ujutro te oko 11 °C danju.

U često oblačnoj središnjoj Hrvatskoj sunčana razdoblja osobito popodne na sjeveru, a malo kiše najvjerojatnije je na istoku - i to prijepodne. Vjetar slab, u gorju i na sjeveru umjeren jugozapadni. Temperatura ujutro od 3 do 6 °C, danju od 9 do 14 °C.

Na oblačnom zapadu Hrvatske povremeno kiša, osobito na Kvarneru i u Gorskom kotaru. Puhat će umjeren jugozapadnjak i jugo. More na sjevernom Jadranu malo i umjereno valovito, vidljivost uglavnom dobra, no ponegdje smanjena jer bi ujutro i na moru moglo biti magle. Najniža temperatura zraka u gorju oko 8 °C, na otocima 12 °C, a najviša od 10 do 14 °C.

U Dalmaciji podjednaka illi čak malo viša, danju do 15 °C. Djelomice sunčano, u unutrašnjosti oblačnije, na sjeveru moguće s malo kiše. Jugo slabo i umjereno, na otocima do jako.

Na jugu Hrvatske vjetar slab, ujutro burin. Uglavnom suho i djelomice sunčano te razmjerno toplo za doba godine, ujutro oko 11 °C, danju 15 °C."

I dalje razmjerno toplo, gdjekad uz kišu

"Blagdanski će dani u kopnenom području proći u toploj atmosferi. Temperatura osobito u ponedjeljak iznadprosječno visoka za doba godine, danju i do 15 °C, najniža znatno iznad 0 °C, u utorak ujutro oko 8 °C. Uz mnogo oblaka i malo sunca te povremeno umjeren jugozapadni vjetar, magla će često smanjivati vidljivost. Povremeno rosulja, u gorju slaba kiša. U utorak i drugdje.

Na Jadranu promjenjivo, na sjevernom dijelu pretežno oblačno, uz mogućnost za maglu i povremenu slabu kišu. Na jugu djelomice sunčano. U ponedjeljak će zapuhati umjereno jugo, u utorak će na sjeveru okrenuti na buru nakon prolazno jačeg naoblačenja koje će kišu donijeti i na jug. Temperatura bez veće promjene.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!