U srijedu još u početku oborine i jak vjetar pa stabilnije, uz razvedravanje

22.11.2022.

17:11

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon često obilne kiše, jakog i olujnog vjetra te poplavljenih riva - pri čemu je, prema priopćenju Geofizičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen jedan od najvećih vodostaja od utemeljenja postaje 1929. godine - na Jadranu sljedećih dana uglavnom suho te djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Lokalno kiše bit će još u srijedu, najdulje na jugu, te vjerojatno ponovno za vikend. Pritom će srijeda još biti i prilično vjetrovita, zatim mirnije, u petak čak uz mogućnost mjestimične magle, a za vikend ponovno jača bura.

I u unutrašnjosti se nakon kiše, uglavnom u gorju i snijega - mnogi nadaju sunčanom vremenu. Koliko će ga točno biti ovisit će ponajviše o niskim oblacima i jutarnjoj magli. No, barem će prevladavati suho. Budući da će vjetar oslabjeti, jutra će biti mirna, hladnija i nerijetko s mrazom, a dnevna temperatura oko prosjeka za doba godine ili malo niža.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu još u početku oborine i jak vjetar pa stabilnije, uz razvedravanje

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "Smirivanje vremena u srijedu će najkasnije stići na jug Hrvatske. Stoga će veći dio dana biti oblačno, uz kišu osobito prijepodne. More valovito. Vjetrovito uz jak jugozapadni i južni vjetar, popodne će slabjeti. Temperatura zraka od 9 do 14 °C.

U Dalmaciji promjenjivo s kišom, a popodne barem djelomično razvedravanje i sunčana razdoblja. Jako jugo okretat će na sjeverozapani vjetar i buru. Najniža temperatura zraka od 6 do 11 °C, a najviša između 9 i 14 °C.

U Istri i Kvarneru malo kiše još ujutro, zatim djelomice sunčano. I jaka bura s olujnim udarima će oslabjeti pa će popodne biti ugodnije. U gorju više oblaka, prijepodne snijeg i sunježica. Ujutro temperatura oko 0 °C. Danju do 5 °C, na sjevernom Jadranu oko 13 °C.

Prijepodne u središnjoj Hrvatskoj oblačno s mjestimičnom kišom, ponegdje je moguća i susnježica, u višem gorju i snijeg. Vjetar uglavom umjeren sjeverni i severozapadni, popodne slab. Temperatura zraka od 1 do 6 °C.

Na istoku Hrvatske će se oblaci dugo zadržavati, a kiša mjestimice još glavninom ujutro.Tek kasnije popodne u zapadnoj Slavoniji i Podravini sunčana razdoblja. Povremeno su mogući jaki i vrlo jaki udari zapadnog vjetra. Temperatura od 3 do 7 °C."

Slijede stabilniji dani, ali posvuda ne i suhi

"Idućih dana na kopnu djelomice sunčano s jutarnjom maglom. Uglavnom suho čak i u opet pretežno oblačnu i tmurnu subotu, kad malo kiše može pasti u gorju i na jugu. Mirno ili vjetar slab, u četvrtak na istoku do umjeren sjeverozapadni, u subotu u gorju sjeveroistočni. Jutra svježa, često slab mraz. Dnevna temperatura jako će ovisiti o zadržavanju magle, no uglavnom će biti oko prosjeka za doba godine, u četvrtak prolazno i viša.

Na Jadranu djelomice sunčano, u četvrtak i sunčanije. U mirni petak ujutro mjestimice može biti magle, popodne umjerene naoblake. U subotu promjenjivije i oblačnije, osobito na jugu, gdje će ponegdje opet biti kiše. Nakon nekoliko relativno mirnih dana za vikend će opet zapuhati bura. Temperatura se neće bitnije mijenjati.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!