Osigurajte otjecanje viška vode, zaštitite bilje od hladnoće

20.11.2022.

13:30

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Mnoge pučke izreke za ovo doba godine najavljuju snijeg. A snijeg do maštela na Gospu od Kaštela moguć je u Gorskom kotaru i početkom tjedna.

U ostatku zemlje i dalje kišovito, na Jadranu mjestimice i sa znatnom količinom oborine početkom razdoblja, uz olujne do orkanske udare vjetra. Nakon kiše u tlu će biti dosta vlage, ponegdje u depresijama i zadržavanja vode. Stoga je poželjno obići nasade i polja i osigurati otjecanje viška vode.

Početkom tjedna bit će hladnijih dana, a u nizinama i gorju vrijednosti najniža temperatura zraka vrlo vjerojatno niža od 0 °C, uz tlo moguće i niže. Prema kraju razdoblja slijedi zatopljenje i vrijednosti su ponovno moguće i do 15 °C. Obzirom na zahladnjenje, bit će potrebno na vrijeme zatvarati plastenike kako bi se očuvala toplina, a osjetljivo bilje u povrtnjacima potrebno je zaštititi od hladnoće malčem ili folijama.

Srednja dnevna temperatura tla
na 10 cm dubine u nizinama će biti oko 9 °C, u gorju oko 7 °C, a uzduž Jadrana oko 15 °C, pri čemu će niže vrijednosti biti u prvoj polovini razdoblja. Uvjeti za sjetvu uzduž Jadrana još uvijek su povoljni, no bit će potrebno pričekati prestanak kiše.

Dakle, u sljedećem tjednu vremenske prilike ometat će radove na otvorenom u većem dijelu zemlje. Za planiranje radova i sanaciju mogućih šteta od obilnih oborina pratite dnevne prognoze na mnogobrojnim medijskim platformama DHMZ-a i HRT-a, između ostalih - i u HRT METEO aplikaciji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!