17:39 / 22.11.2021.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U utorak još ponegdje oborine pa barem djelomice sunčano, bura

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HTV / HRT

"U noći na utorak u višem gorju može biti i snijega, a tijekom dana postupan prestanak kiše, zatim i djelomično razvedravanje. Puhat će jaka i olujna bura koja će u srijedu oslabjeti.

U srijedu i četvrtak barem djelomice sunčano, ujutro na kopnu s mrazom, mjestimice i maglom, a na Jadranu će u četvrtak zapuhati jugo. Od petka promjenjivo, povremeno s kišom, uglavnom na Jadranu i u obliku pljuskova.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U utorak još ponegdje oborine pa barem djelomice sunčano, bura

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak na istoku Hrvatske umjereno i znatno oblačno, mjestimice s kišom, i to uglavnom prijepodne. Sredinom dana prestanak kiše, a zatim i djelomično razvedravanje. Vjetar povremeno umjeren sjeverni. Temperatura zraka bez većeg dnevnog hoda - uglavnom od 4 do 8 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj. U početku većinom oblačno, ponegdje s kišom, zatim razvedravanje, najprije u sjevernim krajevima.

U gorju uglavnom oblačno u noći i ujutro mjestimice s kišom, a može biti susnježice i snijega. Već prijepodne prestanak oborina. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i uglavnom suho. Puhat će umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura. Temperatura u gorju između 0 i 5 °C. Uz obalu najniža između 7 i 10 °C, a najviša dnevna od 10 do 13 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, osobito prema otvorenome moru, i to uglavnom prijepodne. Puhat će umjerena i jaka, na udare ponegdje i olujna bura. Jutarnja temperatura od 5 do 7 °C, uz obalu između 10 i 13 °C. Najviša dnevna uglavnom od 11 do 16 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, gdje će biti umjereno i znatno oblačno, mjestimice s kišom, i to uglavnom u prvom dijelu dana. Prijepodne će puhati umjereno i jako jugo, a zatim bura."

U srijedu stabilno, pa od četvrtka opet promjenjivo


"U srijedu i četvrtak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho, ujutro s mrazom i često maglom, koja u četvrtak mjestimice može biti i dugotrajna. Potkraj četvrtka i u petak novo naoblačenje, ponegdje s kišom. Vjetar većinom slab.

Na Jadranu u srijedu pretežno sunčano, a u četvrtak i petak promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova. Bura će u srijedu oslabjeti, a u četvrtak će zapuhati umjereno i jako jugo, koje će u petak oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.


Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!