U srijedu pretežno sunčano i danju još malo toplije, ali ujutro svježe

21.03.2023.

15:33

Autor: Dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"Prvi dani proljeća proteći će uz uglavnom stabilno i sunčano vrijeme, dok će temperatura biti znatno iznad prosjeka za ovo doba godine - najviša dnevna na kopnu kao da je početak svibnja. No, u dane vikenda i vremenske i biometeorološke prilike vrlo vjerojatno mnogima nepovoljnije jer će uz jugozapadnjak, na Jadranu i jugo oblaka biti više, mjestimice će padati kiša, lokalno moguće i intenzivnija te praćena grmljavinom.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U srijedu pretežno sunčano i danju još malo toplije, ali ujutro svježe

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U srijedu na istoku Hrvatske stabilno, čak i pretežno sunčano, no jutro hladnije nego u ponedjeljak, lokalno uz mogućnost kratkotrajne magle. Danju će pak temperatura porasti i do 21 °C.

Podjednako, iznadprosječno toplo danju će biti i u središnjoj Hrvatskoj. Danju obilje sunčanih sati, samo povremeno uz umjerenu naoblaku, a ujutro ponegdje moguće i maglu ili sumaglicu. Jutro svježe, osobito na sjeveru zemlje, gdje će pak popodne prolazno puhati umjeren južni vjetar.

Na zapadu pretežno sunčano, uglavnom u gorskim predjelima sredinom dana uz umjerenu naoblaku, a ujutro po nekim kotlinama kratkotrajna magla. Jutarnja temperatura zraka u gorju od 2 do 5 °C, a na sjevernom Jadranu između 6 i 11 °C. Danju ugodno toplo, od 17 do 20 °C i povremeno umjeren jugozapadnjak.

Umjerenog jugozapadnjaka sredinom dana bit će i uz dalmatinsku obalu, a prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar, pri čemu more malo do umjereno valovito. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme, jutro u unutrašnjosti svježe, osobito u sinjskoj kotlini, a dnevna temperatura zraka od 17 °C na obali do 22 °C u unutrašnjosti.

Na jugu Hrvatske
pretežno vedro - idealno za boravak na otvorenome jer će s jutarnjih desetak stupnjeva temperatura popodne porasti na oko 20 °C, a prolazno će puhati tek umjeren vjetar s mora."

Do petka stabilno pa promjenjivije


"Do kraja radnog dijela tjedna vremenske prilike neće se znatnije mijenjati - na Jadranu će biti uglavnom sunčano i ugodno toplo. U subotu pak s jugozapadnjakom i jugom dolazi više oblaka, a na sjevernom Jadranu lokalno je moguće i malo kiše.

I na kopnu vikend
oblačniji i nestabilniji, u subotu uz mjestimičnu kišu, ponajprije u zapadnijim predjelima, gdje je lokalno moguća i grmljavina. Četvrtak i petak još uglavnom stabilni i sunčani, no jugozapadnjak će jačati, pa će dnevna temperatura biti iznad 20 °C.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i  agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, a i meteorološko-prometna prognoza koju je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!