I srijeda još stabilna i većinom neuobičajeno topla, uz češću maglu

21.02.2023.

17:14

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"I u nastavku radnog dijela tjedna temperatura iznad prosjeka, uglavnom bez jutarnjih temperaturnih minusa, no u srijedu mjestimice magla. S povremeno umjerenim jugozapadnjakom i još jačim jugom dolazit će i sve više oblaka iz kojih će ponegdje biti i kiše, koja će još samo u srijedu uglavnom izostati.

Od četvrtka nestabilnije, ponegdje uz kišu, češću i intenzivniju u dane vikenda, kada je moguća i grmljavina. Jugozapadnjak i jugo će zamijeniti sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu bura, mjestimice i olujna, pri čemu će zahladiti, pa je ponajprije u gorju moguć i snijeg.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
odstupanje temperature zraka od prosječne i ekstremne u veljači u Splitu, Foto: DHMZ/HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I srijeda još stabilna i većinom neuobičajeno topla, uz češću maglu

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković, dipl. ing.: "U srijeda na istoku Hrvatske neuobičajeno topla. Kako će vjetar biti slab, ujutro je mjestimice moguća magla, a danju uz obilje sunčanih sati temperatura će porasti i do 18 °C.

Proljetni ugođaj vladat će i u središnjoj Hrvatskoj - danju uz barem djelomice sunčano vrijeme i popodnevnu temperaturu od 15 do 18 °C. No, jutro prohladno, temperatura od 1 do 4 °C, a mjestimice će i magla smanjivati vidljivost.

Magla je vjerojatna i po kotlinama gorske Hrvatske, ali i na moru sjevernog Jadrana, osobito uz zapadnu obalu Istre. Na zapadu zemlje bit će najoblačnije, a postoji i mala vjerojatnost za poneku kap kiše. Jutarnja temperatura zraka u gorju od -2 do 3 °C, na obali između 5 i 9 °C, a najviša dnevna uglavnom od 12 do 14 °C.

U Dalmaciji
sunčanije i danju toplije, ali ujutro je u unutrašnjosti ponegdje moguć i mraz, ponajprije u sinjskoj kotlini. Vjetar većinom slab pa će mjestimice biti jutarnje magle. Popodne će pak samo prolazno puhati do umjeren sjeverozapadnjak, stoga i more mirno ili tek malo valovito.

I na jugu Hrvatske
podjednake vremenske prilike - prevladavat će sunčano vrijeme uz slab, popodne do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak te najvišu temperaturu zraka oko 15 °C."

Od četvrtka nestabilnije, iako do subote još razmjerno toplo

"Od četvrtka nestabilnije i oblačnije, mjestimice uz kišu, osobito u dane vikenda kada na Jadranu lokalno može i zagrmjeti. Puhat će jugo, umjereno, od petka ponegdje i jako, a u subotu vjerojatno lokalno i s olujnim udarima. Jutra malo toplija, a dnevna temperatura bez znatnije promjene.

I na kopnu idući dani vrlo nestabilni, oblaka će biti sve više, mjestimice i kiše, ali uz jugozapadnjak temperatura će i dalje biti iznadprosječna. Tijekom oblačne i kišovite subote okreće na sjeveroistočnjak s kojim će zahladiti, pa je ponajprije u gorju moguć i snijeg.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza, koju je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!