U četvrtak još toplije, ponegdje malo kiše, popodne češće malo vedrine

21.12.2022.

22:25

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"S astronomskim početkom zime u srijedu navečer prestaje i relativno hladno razdoblje u unutrašnjosti. Zvuči pomalo neobično, ali ono što slijedi je iznadprosječna toplina uz izostanak jutarnjih "minusa", te najvišu temperaturu zraka često iznad 10 °C. Pritom će u pojedine dane i dalje biti mnogo oblaka, a kiša je najvjerojatnija na Badnjak, ne samo u većini unutrašnjosti, nego i na Jadranu, osobito sjevernome, gdje će mjestimice malo pasti i u četvrtak i petak, vjerojatno i na Božić. Nakon ponegdje slabog jugozapadnjaka zapuhat će jugo koje će u subotu jačati uz još malo višu temperaturu.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak toplije, ponegdje malo kiše, popodne češće malo vedrine

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U četvrtak u istočnoj Hrvatskoj umjereno do pretežno oblačno, prijepodne ponegdje i uz mogućnost za malo kiše, a ujutro mjestimice magla. Najviša dnevna temperatura oko 8 °C, ujutro od 1 do 4 °C.

Podjednaka jutarnja temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, a na krajnjem sjeveru može biti i malo niža. U noći i ujutro umjereno i pretežno oblačno, ponegdje uz moguću maglu, lokalno i malo kiše. Zatim smanjenje naoblake, pa će biti i sunčanih sati uz najvišu temperaturu od 7 °C na sjeveru do 12 °C na jugu središnje Hrvatske. Vjetar uglavnom slab jugozapadni.

Jugozapadnjak, ponegdje i umjeren puhat će u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će najviša temperatura zraka biti između 8 i 13 °C. Prevladavat će oblačno, mjestimice s kišom, osobito u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu, a najčešće na širem riječkom području.

U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno, na sjeveru uz mogućnost za malo kiše. Vjetar većinom slab, more malo valovito, a najviša dnevna temperatura zraka od 10 °C u Zagori do 15 °C na otocima. Najniža uglavnom od 5 do 10 °C.

Na jugu Hrvatske promjenjivo oblačno, uglavnom suho i razmjerno toplo, a najsunčanije na krajnjem jugu. Vjetra gotovo i neće biti, pa će more biti mirno. Najviša temperatura zraka i do 16 °C, a ujutro od 5 do 10 °C, u zaobalju malo niža."

I dalje razmjerno toplo, uz povremenu mjestimičnu kišu

"U nastavku blagdanskog tjedna u unutrašnjosti iznadprosječno toplo, a oblaka će najviše biti u subotu kada je posvuda najvjerojatnija mjestimična kiša. U petak će u nizinskim područjima vjerojatno biti najsunčanije uz umjeren jugozapadnjak.

Na Jadranu Badnjak također najoblačniji dan u nastavku ovog tjedna, često uz kišu, osobito na sjevernom Jadranu gdje će malo kiše mjestimice biti i u petak, vjerojatno i na Božić. Zapuhat će jugo koje će u subotu malo jačati. I dalje će biti razmjerno toplo, osobito na južnom Jadranu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!