U utorak opet kiša, snijeg, jak vjetar, ponegdje moguće i bujične poplave

21.11.2022.

16:24

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

U utorak i početkom srijede vrijeme u većem dijelu Hrvatske bit će vrlo nepovoljno, osobito na Jadranu i područjima uz njega, gdje će biti vjetrovito i kišovito, a poteškoće u prometu mjestimice će stvarati i snijeg, posebice u gorju.

Kiša će biti česta, u mnogim mjestima na Jadranu i uz njega i obilna, uz i više od 60 litara po četvornome metru u samo nekoliko sati, a do srijede ujutro ponegdje vjerojatno i više od 100 litara, uz vrlo veliku vjerojatnost za lokalne bujične poplave.

Valja naglastiti kako će na Jadranu nova promjena vremena početi već u noći na utorak, najprije s jačanjem juga, zatim i sve češćom kišom, ali nije moguće precizirati mjesto gdje će pasti najviše kiše. Povećana vjerojatnost za obilnije pljuskove postoji prijepodne na sjevernom Jadranu, a poslijepodne i navečer i južnije.

Plavljenja riva bit će ne samo zbog obilne kiše, nego i zbog najprije jakog i olujnog juga, gdjegod gotovo sigurno i orkanskog, koje će s prolaskom frontalnih poremećaja i ciklona mijenjati smjer pa će nevolje stvarati i jugozapadni vjetar, zvan kod nas i kao lebić i grbin, a potećkoće u prometu kasnije će stvarati i tramontana i bura, osobito na sjevernom Jadranu.

Snijeg će već prijepodne početi padati u gorju, uglavnom u Gorskom kotaru, gdje će ga do večeri ponovno mjestimice napadati vjerojatno i više od 20 cm novog snijega, a do srijede ujutro i više od 30 cm. Od poslijepodneva će vjerojatno padati i u nižim dijelovima Like, a navečer i u noći na srijedu mjestimičnog snijega može biti i u nizinama središnje Hrvatske, uz buru i na obali sjevernog Jadrana, te na Ćićariji i Učki.

Zbog iznimno nepovoljnog vremena stručnjaci DHMZ-a objavili su i posebno priopćenje, naravno - i mnogobrojna upozorenja, od kojih neka i najvišeg - crvenog stupnja - u europskom MeteoAlarm sustavu i na svojim internetskim stranicama - koja se po područjima mogu vidjeti i u HRT METEO aplikaciji.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Utorak opet kiša, snijeg, jak vjetar, ponegdje moguće i bujične poplave

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak na sjevernom Jadranu i u gorju većinom oblačno povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova, koji uz obalu mogu biti i jače izraženi. U gorju će padati snijeg, osobito u Gorskom kotaru, gdje će mjestimice napadati i više od 20 cm novog snijega. Puhat će jako i olujno jugo. Temperatura zraka u gorju od -1 do 5 °C. Uz obalu jutarnja između 7 i 11 °C, a najviša dnevna od 12 do 1 °C.

U Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno te vjetrovito. Povremeno će biti kiše, mjestimice i obilnijih pljuskova. Puhat će jako i olujno, mjestimice i orkansko jugo, pa je ponegdje moguće i plavljenje riva. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 6 °C, uz obalu između 9 i 12 °C, a najviša dnevna od 12 do 17 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, uz većinom oblačno vrijeme s kišom, ponegdje i u obliku obilnih pljuskova. Puhat će jako, prema otvorenom moru i olujno jugo.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno, povremeno s kišom, osobito poslijepodne. U gorju ponegdje može biti susnježice i snijega. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 2 °C, a najviša dnevna između 5 i 7 °C.

Malo viša temperatura zraka bit će na istoku Hrvatske, gdje će naoblačenje s kišom stići do sredine dana, pa se oborine biti uglavnom poslijepodne i navečer. Puhat će umjeren i jak jugoistočni vjetar."

U početku još oborine pa stabilnije

"U srijedu na kopnu postupno smirivanje, poslijepodne i djelomično razvedravanje, ali još u početku s oborinama. U četvrtak i petak djelomice sunčano, ujutro i prijepodne s maglom i niskim oblacima uz hladna jutra.

U srijedu na Jadranu postupno razvedravanje, ali na srednjem i južnom dijelu još ponegdje kiša. U četvrtak i petak barem djelomice sunčano. U srijedu će jugo oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, a od četvrtka vjetar većinom slab.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!