U ponedjeljak oblačno i svježije, česta kiša, u gorju i snijeg, jugo pa bura

21.11.2021.

17:18

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

"S vikendom je završilo razmjerno stabilno i sunčanije razdoblje. Ponedjeljak će posvuda osvanuti oblačan s kišom, a potkraj dana u gorju može pasti i malo snijega. Jugo će slabjeti, ali će jačati bura.

U utorak prestanak oborina i razvedravanje, uz buru još često jaku, lokalno na udare i olujnu. U srijedu smirivanje i vjerojatno u većini Hrvatske najsunčaniji dan u novome tjednu.

U četvrtak s novim naoblačenjem i jačanjem juga kiša stiže u južne predjele, a u petak će zahvatiti i ostala područja. Moguća je i potkraj tjedna, a osobito česta, lokalno obilna i praćena grmljavinom bit će na Jadranu.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je savjetovala:

"Dakle, za početak novog tjedna pripremite kišobrane, kabanice i nepropusnu obuću, osobito živite li na Jadranu, gdje će u oborinskoj epizodi ovoga ponedjeljka, a i skoroj u drugom dijelu tjedna - kiša biti češća, ponegdje i obilnija."

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U ponedjeljak oblačno i svježije, česta kiša, u gorju i snijeg, jugo pa bura

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U ponedjeljak na istoku Hrvatske već od jutra pretežno oblačno, a mjestimice još može biti magle. Kiša će padati većinom u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Jutarnja temperatura oko 3 °C, a dnevna od 8 do 10 °C.

Oblačno i u središnjoj Hrvatskoj, u noći i ujutro mjestimice magla, a povremena kiša bit će češća sredinom dana i popodne. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Temperatura zraka većinom od 3 do 7 °C.

Na zapadu pretežno oblačno s kišom. U Istri su moguća kraća sunčana razdoblja, a grmljavina na otocima. U gorju potkraj dana kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Zapuhat će sjeveroistočni vjetar, a na sjevernom Jadranu bura u jačanju, u drugom dijelu dana s olujnim udarima, osobito pod Velebitom. Temperatura uz more od 9 do 14 °C, a u gorju od 3 do 8 °C.

U Dalmaciji uz promjenjivu i povećanu naoblaku povremeno kiša, pa i u obliku ponekog izraženijeg pljuska s grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo, prema večeri na sjeveru u okretanju na buru i jačanju. Temperatura većinom od 12 do 17 °C.

Na jugu Hrvatske nestabilno i oblačno s kišomm pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, češćim sredinom dana i popodne. Puhat će umjereno do jako jugo, a u noći okretati na buru. Temperatura zraka većinom od 13 do 17 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo

"U utorak će na kopnu oborina postupno prestati uz djelomično razvedravanje, najprije na sjeveru. U srijedu sunčanije s jutarnjom maglom, koja je moguća i u četvrtak - kada stiže novo naoblačenje, a kiša u gorje te u unutrašnjosti Dalmacije. Sa sjeveroistočnim vjetrom stizat će hladniji zrak, Od srijede opet hladna jutra, mjestimice i mraz.

I na Jadranu smirivanje i razvedravanje već u prvom dijelu utorka, pa će do četvrtka i novog naoblačenja s kišom biti barem djelomice sunčano. Umjerena i jaka bura sa sjevera će se proširiti duž obale, u srijedu slabjeti, a u četvrtak će opet jačati jugo. Bit će svježije, osobito u utorak na sjeveru, gdje će bura biti jača.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!