Subota na moru barem djelomice sunčana, a na kopnu ponegdje snijeg

21.01.2022.

20:17

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HTV / HRT

"Na Jadranu sljedećih dana uglavnom suho i barem djelomice sunčano, povremeno i vjetrovito, uz umjerenu, mjestimice i jaku buru, te sjeverozapadni i sjeverni vjetar.

U unutrašnjosti promjenjivije, povremeno sa snijegom ili susnježicom, ponegdje uz mogućnost stvaranja tanjeg snježnog pokrivača, a bit će i poledice.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Subota na moru barem djelomice sunčana, a na kopnu promjenjiva, ponegdje uz snijeg

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U subotu na istoku Hrvatske djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Povremeno uz više oblaka može biti pljuskova snijega. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -4 do -2 °C, a najviša dnevna između 2 i 4 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutro još malo hladnije pa će biti poledice na mokrim dijelovima kolnika. Tijekom dana oblačnije nego na istoku, povremeno uz malo snijega ili susnježice.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, a u gorju promjenjivo oblačno, ponegdje sa slabim snijegom, i to uglavnom u Lici. Uz obalu u noći i ujutro bura, zatim prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od -8 do -5 °C, uz obalu između -2 i 3 °C. Najviša dnevna od 0 do 2 °C, na moru između 7 i 9 °C.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano. Puhat će umjeren, prema otvorenom moru i jak sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 5 do 10 °C.

I na jugu Hrvatske podjednaka temperatura zraka uz većinom sunčano vrijeme. Vjetar umjeren do jak zapadni i sjeverozapadni, ujutro još bura."

Sljedećih dana na kopnu promjenjivo, a na Jadranu barem djelomice sunčano


"Na kopnu u nedjelju i ponedjeljak promjenjivo i pretežno oblačno te razmjerno hladno, osobito u noći, kada će biti i poledice. Povremeno će biti i pljuskova snijega, a u nedjelju i susnježice, osobito na istoku. Ponegdje je moguće stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. U utorak većinom suho, ali ujutro i prijepodne mjestimice s maglom.

Na Jadranu idućih dana barem djelomice sunčano, uglavnom na sjevernom dijelu povremeno s umjerenom naoblakom. U nedjelju će sjeverozapadnjak oslabjeti, a u ponedjeljak će ponovno zapuhati umjerena i jaka bura, koja će u utorak okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

A nekima može biti zanimljiva i meteorološko-prometna prognoza koju za subotnju emisiju "Istrage prometnih nesreća" priprema Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!