U subotu većinom sunčano, ali na kopnu nestabilno, vruće i sparno

21.05.2022.

00:31

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"S novim prodorom nestabilnog zraka za vikend u unutrašnjost stižu pljuskovi i grmljavina. Jače će biti izraženi u subotu u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, a u nedjelju u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, pri čemu se pokoji pljusak može spustiti i obale.

Tjedan pred nama bit će u znaku barem djelomice sunčanog te uglavnom suhog vremena, tu i tamo i ponekog pljuska, osobito u ponedjeljak te opet od srijede, kada će i na Jadranu biti nestabilno. I dalje će biti iznadprosječno toplo, ali ne i vruće, na Jadranu uz često umjereno i jako jugo.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu većinom sunčano, ali na kopnu nestabilno, vruće i sparno

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Subota će na istoku Hrvatske biti većinom sunčana. Popodne i navečer uz jači razvoj oblaka bit će pljuskova i grmljavine, ali ne posvuda. Ondje gdje se pojave, mogu biti izraženi. Popodne će zapuhati sjeverni vjetar. Bit će vruće i sparno uz oko 30 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
prijepodne većinom sunčano. No već bi sredinom dana moglo zagrmjeti u Međimurju i Zagorju. Uz jače pljuskove moguće je i nevrijeme. Popodne i navečer bit će ih i drugdje. Umjeren jugozapadni vjetar okrenut će na sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 28 do 30 °C.

Pretežno sunčano bit će i na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će popodne biti jačeg razvoja oblaka te ponekog pljuska s grmljavinom. Puhat će slab i umjeren jugozapadni vjetar, a u noći pod Velebitom bura. Danju će biti vrlo toplo uz 25 do 28 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano s umjerenom naoblakom. Popodne će puhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a more će biti mirno i malo valovito. Jutarnja temperatura od 9 °C u unutrašnjosti do 17 °C na obali, a najviša dnevna od 26 do 29 °C.

Vrlo toplo uz 26 do 29 °C popodne i na jugu Hrvatske. Prevladavat će sunčano, uglavnom s malom naoblakom. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni."

Barem djelomice sunčano, ali ne i stabilno

"Idućih dana na kopnu barem djelomice sunčano. Pritom neće biti posve stabilno pa je moguć i poneki pljusak, osobito u nedjelju i ponedjeljak u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Sjeverni vjetar oslabjet će, a zapuhat će jugoistočni i jugozapadni s kojima će stizati sve topliji zrak.

Na Jadranu
sunčanije i stabilnije nego na kopnu, ali povremeno i više oblaka. U nedjelju se ni duž obale ne može isključiti poneki pljusak, a u ponedjeljak su izgledni u Istri. Zapuhat će jugo i postupno jačati. Temperatura se neće znatnije mijenjati, no jutarnja bi s jugom ponegdje mogla znatnije porasti.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!