U četvrtak jačanje juga, kiša uglavnom na Jadranu i uz njega

17:12 / 20.04.2022.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Nastavlja se promjenjivo razdoblje, ali i većinom toplije, uglavnom još samo u četvrtak u unutrašnjosti uz mjestimičan mraz. Topliji zrak stići će s jugoistočnim i jugozapadnim vjetrom, na Jadranu većinom umjerenim i jakim jugom, gdjekad moguće i olujnim. Pritom će povremeno dolaziti i oblaci, iz kojih će biti i kiše, pa i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom - u četvrtak uglavnom na Jadranu i područjima uz njega, zatim i u sjevernijim krajevima. Većinom najkišovitije bit će s četvrtka na petak te ponovno s nedjelje na ponedjeljak.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je savjetovao:

"S obzirom da s juga dolazi i saharski pijesak - mirniju, uglavnom suhu i djelomice sunčanu subotu neki će vjerojatno poželjeti iskoristiti za pranje svojih limenih ljubimaca - no bolje pričekajte, da trud ne bi bio uzaludan, jer s jačanjem juga kiša će opet biti česta u nedjelju i ponedjeljak."


U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak jačanje juga, kiša uglavnom na Jadranu i uz njega

Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys.: "U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, popodne uz porast naoblake. No, suho će se zadržati sve do noći na petak. Vjetar danju umjeren jugoistočni, ujutro će posve izostati pa bi nakon pretežno vedre noći moglo biti opet slabog mraza. Danju toplije nego u srijedu, od 17 do 19 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano. Jutro će biti hladnije od prošloga, pri tlu će se ponegdje temperatura spustiti i ispod 0 °C, danju toplije, oko 17 °C.

Na zapadu naoblačenje, ujutro još ponegdje sa sunčanim razdobljima, od sredine dana gotovo posvuda povremeno kiša - sve izraženija i češća prema kraju dana i noći na petak. Jugo u osjetnom jačanju, lokalno će biti i olujnih udara, more uglavnom umjereno valovito. Najniža temperatura u gorju oko 0 °C, na obali sjevernog Jadrana od 5 do 10 °C, a najviša između 13 i 17 °C .

U Dalmaciji će prevladavati oblačno, s kišom uglavnom tek u drugom dijelu dana. Puhat će umjereno i jako jugo s olujnim udarima. Najniža temperatura u unutrašnjosti oko 5 °C, na obali od 9 do 12 °C, a najviša dnevna oko 17 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske kiša će mjestimice padati već od jutra, a češća će biti sredinom dana. Jugo umjereno i jako, more umjereno valovito i valovito, a dnevna temperatura zraka oko 17 °C."

Nastavak promjenjivog vremena

"I dalje promjenjivo, u kopnenom području osobito kišovito i još toplije u petak. U subotu vrlo malo kiše, a više suhoh i sunčanog vremena. U nedjelju opet češći lokalni pljuskovi i grmljavina.

Na Jadranu i u petak jako jugo i lokalno obilna kiša, pa i u obliku izraženijih pljuskovi s grmljavinom. Subota mirnija, uglavnom suha i djelomice sunčana, a s novim jačanjem juga kiša će opet biti česta u nedjelju i ponedjeljak.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!