U nedjelju još većinom suho, stabilno i barem djelomice sunčano, jača jugo

20.11.2021.

17:01

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

"Nastavlja se mnogima gotovo idiličan jesenski vikend. I većinom suh, iako mjestimice na Jadranu već može pasti malo kiše, a zapuhat će i jugo. Na kopnu će nakon jutarnjeg mraza te magle češće i ponegdje dugotrajnije nego u subotu - ponovno biti puno sunčanih sati za obnovu "baterija" i skupljanje energije za novi radni tjedan koji će započeti oblačno i kišovito. Na Jadranu su moguće nevere i lokalno obilnija kiša. Nakon umjerenog i jakog juga od ponedjeljka navečer i osobito u utorak zapuhat će bura, ponegdje s olujnim udarima. Sjeveroistočni vjetar donijet će hladniji zrak pa u gorju s ponedjeljka na utorak može pasti i snijeg. U utorak postupno smirivanje sa sjevera pa bi sredina tjedna mogla biti uglavnom suha, posebice u većini unutrašnjosti.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U nedjelju još većinom suho, stabilno i barem djelomice sunčano, jača jugo

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophsys.: "U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano i mnogima ugodno s najvišom temperaturom zraka oko 13 °C. No, ujutro mjestimice magla, često i slab mraz.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro oko 0 °C, uz maglu češću nego na istoku, ponegdje i dugotrajniju. Stoga će najviša temperatura uglavnom biti od 10 do 13 °C. Vjetar slab, ponegdje u drugom dijelu dana umjeren jugozapadni.

Na zapadu Hrvatske će dan početi mirno i većinom sunčano, na sjevernom Jadranu mjestimice s maglom, osobito duž zapadne obale Istre. Tijekom dana zapuhat će umjeren jugozapadnjak i jugo, popodne će porasti naoblaka i lokalno će do kraja dana pasti malo kiše. Ujutro u gorju i samo oko -3 °C, na moru oko 8 °C, a najviša temperatura uglavnom između 12 i 17 °C.

U Dalmaciji najviša temperatura zraka oko 18 °C, uz veći dio dana sunčano, osobito prijepodne, a prema večeri će oblaka biti sve više, uz povećanje vjerojatnosti za mjestimičnu kišu, osobito na sjevernom dijelu. More uglavnom malo valovito, a prema kraju dana, uz umjereno jugo, ponegdje i valovitije.

Valovito početkom nedjelje može biti na otvorenome južnog dijela Jadrana. Temperatura mora i dalje oko 20 °C, a samo malo niža bit će najviša dnevna temperatura zraka, uz pretežno sunčano vrijeme."

Slijede opet promjenjivi dani

"Početkom novoga tjedna na Jadranu promjenjivo. Kiša će biti česta u ponedjeljak i prvi dio utorka, lokalno obilna, a nevere su moguće osobito na srednjem Jadranu. Jako jugo na sjevernom dijelu okrenut će na buru već do kraja ponedjeljka, a u Dalmaciji u utorak. Sa slabljenjem bure, srijeda će mnogima biti najpovoljnji dan.

Na kopnu srijeda uglavnom suha, ponegdje opet s maglom, jer oborine će prestajati sa sjevera već u drugom dijelu utorka. Tjedan će započeti oblačno s čestom kišom, koje će najmanje biti na istoku Hrvatske. S dolaskom hladnog zraka najviša temperatura zraka bit će niža nego potkraj ovoga tjedna, a u gorju potkraj ponedjeljka i početkom utorka može pasti i snijeg.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!